Havetips

DIY: Espalier til klematis

af Pia Buusmann. 22.05.2020
Foto: Jes Buusmann.
Frisk et hjørne af haven eller terrassen op med en klematis i krukke på et dekorativt espalier, som du let selv kan lave. Vi guider dig trin for trin her!

De fleste af de storblomstrede klematis egner sig fint til at dyrke i krukker, så du kan nyde de farvestrålende blomster på terrassen eller flytte dem rundt i haven, som du har lyst.

Vælg så stor potte som muligt, og plant klematissen så dybt, det kan lade sig gøre. 20 cm dybere, end de står i potten fra planteskolen, er idéelt. Vær omhyggelig med vanding i vækstsæsonen, da klematis ikke så godt tåler udtørring og bl.a. kan angribes af meldug, hvis de står for tørt. Giv den lidt langtidsvirkende gødning i begyndelsen af sommeren, og beskær den, som det passer sig for arten.

Guide: Pasning og pleje af klematis.

Klatrende krukkeplante

Om foråret kan du stille krukken i et hjørne af haven og lade klematissen klatre op i fx en stor busk. Du kan også konstruere et espalier, som krukkeplanten kan klatre i, og stille den lige, hvor du vil. Vi har bygget et espalier af pil, som er let og hurtigt at lave, hvis du vil dyrke klematis i kurve eller potter.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Lav et hjemmelavet espalier til klematis:

Det skal du bruge:
  • 1 stort bundt pilegrene
  • 1 stor flettet kurv
  • Pottemuld
  • Rå snor
  • 2 klematisplanter
  • 5 potter med asters

Flere DIY-projekter: Praktisk og pæn plantekasse

I galleriet herunder guider vi dig til at bygge et espalier til klematis trin for trin: