af Lene Christensen og Susie Helsing Nielsen
5.07.2018
Foto: Claudi Thyrrestrup.
Du kan lynhurtigt skabe stemning og romantik i haven, hvis du går efter de her blomstersammensætninger i krukker, som er lige til at gøre efter og købe på planteskolen. Få inspiration og gode tips til krukkerne her!
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
Måske nåede du ikke sommerblomsterne i år, eller også vil du gerne gøre din have eller terrasse smuk i en fart efter ferien? Uanset hvad kan du på ganske kort tid få haven til at se ud, som om du har brugt timevis på den. Det eneste det kræver er nogle krukker, kasser eller baljer og nogle fine blomster fra planteskolen. Så kan du efter en times tid læne dig tilbage og nyde synet af en smuk og blomstrende have. I galleriet længere nede kan du få gode ideer til fine sammensætninger af blomsterne i dine krukker. Læs også:Sådan dyrker du hortensia i krukker
Skal planter i krukker smides ud?
Mange af de planter du køber på planteskolen er enårige og skal derfor udskiftes hvert år. Køber du stauder til dine krukker, kan de sagtens plantes ud i haven bagefter - fx asters og juleroser. Nogle af de typiske sommerblomster såsom pelargonier og duftgeranier kan godt gemmes til året efter, hvis de står frostfrit og lyst vinteren over og kun vandes sparsomt. Nogle krukkeplanter kan også have knolde eller løg, som kan opbevares frostfrit og sættes til spiring igen i det tidlige forår året efter - fx chokoladeblomst og dahlia. Stauder kan have en ret kort blomstringsperiode, mens alle de sommerblomster, du kan købe færdige, kan blomstre til langt ind i efteråret. Læs også:Køkkenhave i krukker og kasser
Husk vand, dræn og gødning
Blomster i krukker skal have et godt dræn, så overskydende vand kan løbe fra eller blive suget op. Dog betyder det mindre på varme sommerdage, hvor krukkeplanterne ofte skal vandes hver dag. Hvis du i løbet af sommeren kommer lidt flydende gødning i vandet, kan de fleste sommerblomster leve en hel sommer i de små potter, de kommer i. Er det en regnfuld sommer, og har du ikke lavet drænhuller, skal du huske at tømme de potter, bakker eller kurve, blomsterne står i, så de ikke drukner. Få masser af inspiration til en smuk sensommerhave på rekordtid i galleriet herunder:
1/11
Lyslilla violjernurt, Verbena rigida ’Polaris’. Trives bedst på en lys placering uden direkte sol. Den må ikke tørre ud og skal gødes ved ca. hver tredje vanding, hvis du gøder med flydende gødning.
2/11
Ler- og zinkpotter klæder hinanden godt, så miks dem endelig – og gerne med træ også. I potten er plantet pelargonie zonale ’Toscana Karen’. I trækassen: Engelske pelargonier ’Imperial Butterfly’.
3/11
Sankthansurt (bagerst i billedet) tilhører sukkulent-familien og kræver derfor ikke ligeså store mængder vand som andre sensommerblomster.
Den kan også fint klare sig uden gødning, så længe du har brugt god og næringsrig jord i din potte.
Foto: Kira Brandt.
4/11
Lyslilla, spansk marguerit i zinkspand. Den blomstrer overdådigt med et minimum af pasning fra maj, til frosten sætter ind. Husk at gøde og vande jævnligt.
5/11
Orker du ikke et hav af små potter, der tager tid at vande, kan du som her stille dine blomster i en vandtæt zinkbakke og bare vande dem samlet. I forgrunden fra højre mod venstre: Hvid pelargonie ’Summer Cloud’ og lyserød pelargonie ’Bold Carousel’. I zinkkurven på bænken i forgrunden ses hvide dobbelte flittigliser og bagest rosa tvillingeblomst ’Flying Colors’.
6/11
De smukke asters kan fås i et væld af smukke farver, og kan virkelig sætte kulør på sensommerhaven. Asters kan blomstre helt frem til det sene efterår.
Foto: Jytte Boch.
7/11
I forgrunden fra højre mod venstre: I kurven står hvide pelargonier ’Summer Cloud’. I zinkspanden er det lyslilla spanske margueritter (Osteospermum), og i den lyse potte bagved står pelargonien ’Bold Carousel’. Allerbagest anes en stor ’Dronning Ingrid’-pelargonie. Dernæst er der de klassiske hvide margueritter, og i de to potter bag ved dem står to hvide stolt kavaler, Cosmos Bipinnatus ’Albatross’. På bænken: Zinkkurv med hvide dobbelte flittigliser og tvillingeblomst ’Flying Colors’.
8/11
Krysantemum kan holde helt ind til frosten kommer, og er en blomst, der mest af alt forbindes med sensommer og ikke mindst efterår.
Krysantemum kan hurtigt tørre ud, og det er derfor vigtigt at vande den regelmæssigt - særligt når den står i krukker eller potter.
Foto: Hanne Gabel Christensen.
9/11
Pelargonier trives bedst i direkte sol. De må ikke tørre ud og skal gødes ved ca. hver tredje vanding, hvis du gøder med flydende gødning. Pelargonier kan sagtens overvintre. Stil dem lyst og køligt, og vand minimalt gennem vinteren. Hold godt øje med bladlus, især i det tidlige forår. Her ses pelargonie zonale ’Bold Carousel’.
10/11
Lyng kan fås i et væld af forskellige varianter - så mange at der nærmest findes en art til enhver årstid. De skal gerne stå lyst og luftigt, og det er en god idé at klippe eventuelle visne stængler af løbende og give rigeligt med vand.
Foto: Anita Lindberg.
11/11
I potten står svagt rosa tvillingeblomst, Diascia elegans, ’Flying Colors’. Den er selvrensende, så du skal ikke fjerne visne blomster. Den trives bedst i direkte sol. Jorden skal holdes jævnt fugtig og gødes med flydende gødning tilsat vandingsvandet ved hver tredje vanding.