Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Havetips

Guide: Sådan skal du prikle

af Freja Bang Lyngbo 20.04.2018
Foto: Jes Buusmann.
Når du har forspiret, bliver planterne på et tidspunkt så store, at de har brug for mere plads til at udvikle sig på. Har planten dannet et bladpar foruden kimbladene, er det tid til at prikle om. Vi guider dig til, hvordan du prikler med succes!

Er du en af dem, der gerne vil være på forkant med havesæsonen, har du sikkert brugt det tidlige forår på at forspire. På et tidspunkt efter forspiring bliver det nødvendigt at flytte de små planter fra såstedet til et sted, hvor der er mere plads at vokse på. Følg guiden til prikling, og få succes med dine planter!

Hvorfor skal man prikle planter?

Mange bredsår, når de forspirer. På den måde er der større sandsnynlighed for, at flere frø spirer, idet alle frø ikke er spiredygtige.

Men har du sået mange frø på én gang, er der ikke plads til alle planterne i én potte, hvis de skal have gode betingelser for at vokse uden at blive ranglede. Derfor skal du plante de små planter ud, så de får mere plads at udvikle sig på. At plante ud kaldes også for prikling.

Hvornår skal man prikle sine planter?

Du skal prikle, når de små planter har fået deres første rigtige bladpar - ej at forveksle med kimbladene. Kimbladene er de små dråbeformede blade, der sidder i kimknoppen og springer ud, når stænglen kommer op fra jorden.

Det er først, når planten får et ekstra par blade foruden kimbladene, at det er tid til at prikle. De "rigtige" blade ligner mere den slags blade, som den pågældende plante har, og det er derfor ikke svært at se forskel.

Hvordan prikler man en plante?

Når du er sikker på, at dine planter er klar til prikling, finder du potter og jord frem. Du kan godt så et par planter i hver potte, men det optimale er at placere én i hver potte. Læg gerne en avis eller lignende under, da det kan svine en smule.

Ligesom da du forspirede, skal du til de nye potter bruge så- og plantemuld, hvis du vil være på den sikre side. Så- og plantemuld indeholder nemlig mindre næring end andre typer jord, og de små planter kan endnu ikke tåle den gødning, som er heri. Så når du bruger så- og priklemuld, har planterne de bedste betingelser.

Trin for trin: Sådan skal du prikle

  1. Fyld de nye potter med jord og vand

  2. Lav et hul til planten med en priklepind, en blyant eller fingeren.

  3. Vend forsigtigt jorden og de små planter ud af så-potten.

  4. Brug evt. priklepinden til at skille planterne fra jorden. Tag fat i kimbladene og ikke stænglen, da den er mere skrøbelig. Sørg for, at rodnettet stadig sidder fast på stænglen, og lad også gerne noget af jorden under sidde.

  5. Placér planten i hullet på den nye potte, og pres forsigtigt jord omkring rødderne.

  6. Efter ca. 3-4 ugers tid kan du give planterne en smule gødning.