Guide: Forspiring — trin for trin
Foråret er lige om hjørnet, og så er det endelig tid til, at vi kan sidde udenfor og nyde alt det grønne. Vil du tyvstarte lidt på vækstsæsonen, så køkkenhave og blomsterbede får en flyvende start, er det en god idé at forspire. Vi guider dig hele vejen, fra de små frø kommes i jorden, til du kan nyde de smukke, farvestrålende planter udendørs.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
Sådan forspirer du
Du skal forspire, hvis du gerne vil have tidligere blomstring eller grøntsagshøst. Med nogle planter, som ikke er naturlige i vores klima, er det nødvendigt: fx artiskok og chili. De skal sås tidligt på året, hvis de skal nå at give et udbytte, inden det igen bliver koldt. Også sommerblomster som fx pelargonie, petunia og heliotrop skal forspires, hvis du skal se dem blomstre om sommeren. Husk at følge anvisningerne på frøposen.
Hvad skal jeg bruge til forspiring?
Du kan komme i gang med helt enkle remedier. Frøene kan sås i bakker eller potter, og du kan lave spirepotter af avispapir eller bunden af en mælkekarton. Brug altid så- og priklemuld beregnet til såning. Vælger du almindelig jord, risikerer du, at rødderne bliver svedet, da jorden er for næringsholdig. Såmuld kan købes på planteskoler og af og til også i supermarkeder.
Hvordan sår man?
- Fyld din såbeholder med jord, og så frøene med den afstand, der står på pakken. Dæk større frø med et tyndt lag muld, mindre frø skal drysses ud på overfladen.
- Tryk jorden let, så frøene kommer i kontakt med jorden. Jorden skal holdes let fugtig og må ikke tørre ud. I starten er det lettest at vande med en forstøver.
- Stil potterne i minidrivhus, eller dæk dem med en plastikpose eller glasklokke.
- Placér potterne lyst, men ikke i direkte sol.
Husk desuden
- Sørg for udluftning, og luk ikke minidrivhuset tæt til – for meget fugt får frøene til at rådne.
- Store frø som majs, agurk, bønner og squash skal sås enkeltvis i små potter og ikke dækkes med glas eller plastik, da de let mugner.
- Når planterne har udviklet et-to blade foruden kimbladene, har de ikke længere brug for et minidrivhus.
Hvornår forspirer man?
Du kan begynde at forspire de fleste frø i foråret, men det præcise tidspunkt afhænger af, hvad du skal forspire. I marts og april kan du forspire de fleste grøntsager såsom tomater, agurker, salat og squash. Det står som regel på frøposerne, hvornår frøene skal forspires og derefter plantes ud.
Hvornår skal jeg potte om, og hvordan gør jeg?
Efterhånden som planterne bliver så store, at de kommer til at stå tæt i potter og bakker, er det nødvendigt at potte om/at prikle, så hver enkelt plante har plads at udvikle sig på. Sådan her gør du:
- Når du skal potte de små planter om, tager du dem forsigtigt op af potterne og deler dem. Pas på rødderne, der er sårbare over for udtørring. Prikl derfor hver enkelt plante med det samme.
- Inden kimplanten skal over i den nye potte, laver du et hul til den med fx en priklepind eller en finger.
- Når planten er sat ned i hullet, trykker du forsigtigt jorden ind til den, så den står fast.
Det kan blive nødvendigt at plante om i større potter én eller flere gange.
Guide: Sådan skal du prikle
Hvornår kan jeg plante ud?
Når planten er blevet stor nok, og vejret er blevet mildt, er planten klar til at blive plantet ud i haven. Hvornår du kan plante ud, afhænger af den enkelte afgrøde. Mange kan plantes ud i april, afhængigt af vejret, mens andre først kan plantes ud i maj, når nattefrosten er ovre. Det gælder fx squash og mange sommerblomster. Når planterne skal ud, er det en fordel, at det er lidt overskyet og vindstille, da det kan være hårdt for dem at blive plantet ud i bagende sol og blæst.
Sørg for tilstrækkelig afstand mellem afgrøderne og omhyggelig vanding. Afgrøderne får bedre betingelser, hvis du fjerner ukrudtet omkring dem.
Kan jeg plante direkte ud?
Inden planterne skal flyttes ud på deres endelige voksested, skal de hærdes, for hvis de får et chok, kan væksten sættes i stå i en periode, og så mister du det forspring, du har fået ved at forspire planterne. Det vigtigste at huske er:
- Begynd i en periode med varme i luften, og sæt planterne et sted, hvor der er læ og ingen direkte sol.
- Sæt planterne ud om morgenen, og tag dem ind, inden det bliver mørkt.
- Fortsæt en uges tid (for kuldefølsomme planter som chili evt. længere), så du får planter, som er klar til udelivet.
Sådan dyrker du chili
Skal krydderurten forspires?
Heldigvis egner det danske sommervejr sig fortrinligt til krydderurter, og flere af dem kan plantes direkte på voksestedet. Alligevel er der nogle der har godt af at blive forspiret. Her får du en oversigt.
Krydderurter til forspiring
- Anis. Trives i veldrænet muldjord. Sås direkte på voksestedet.
- Basilikum. Trives i veldrænet muldjord. Købes som plante eller forspires og prikles i potter. Kræver læ og varme.
- Citronmelisse. Trives i næringsrig veldrænet muldjord. Købes som plante eller forspires og prikles i potter.
- Dild. Trives i veldrænet sand- og muldjord. Sås direkte på voksestedet.
- Fennikel. Trives i veldrænet muldjord. Købes som plante eller forspires og prikles i potter.
- Kamille. Trives i veldrænet næringsrig sand- og muldjord. Sås direkte på voksestedet.
- Koriander. Trives i veldrænet muldjord. Sås direkte på voksestedet.
- Krusemynte. Trives i veldrænet næringsrig muldjord. Købes som plante eller laves fra stikling.
- Kørvel. Trives i veldrænet muldjord. Sås direkte på voksestedet.
- Laurbær. Trives i veldrænet sand- og muldjord. Købes som plante. Overvintres frostfrit.
- Lavendel. Trives i veldrænet mager sand- eller muldjord. Købes som plante, laves fra stikling eller forspires og prikles i potter.
- Lyng. Trives i veldrænet mager surbundsjord. Købes som plante.
- Løvstikke. Trives i næringsrig veldrænet muldjord. Købes som plante eller forspires og prikles i potter.
- Morgenfrueblomst. Trives i veldrænet sand- og muldjord. Sås direkte på voksestedet. Skal udtyndes.
- Oregano. Trives i veldrænet sand- og muldjord. Købes som plante, laves fra stikling eller forspires og prikles i potter.
- Pebermynte. Trives i veldrænet næringsrig muldjord. Købes som plante eller laves fra stikling.
- Persille. Trives i næringsrigt veldrænet sand- og muldjord. Købes som småplanter, forspires eller sås direkte på voksestedet.
- Rosmarin. Trives i veldrænet muldjord. Købes som plante eller laves fra stikling. Skal overvintres frostfrit.
- Salvie. Trives i veldrænet sand- og muldjord. Købes som plante eller laves fra stikling.
- Timian. Meget populær krydderurt i haven og køkkenet. Trives i veldrænet sand- og muldjord. Købes som plante eller forspires og prikles i potter.
Forspiring af kartofler, tomater og chilli
Nogle af de mest populære planter at forspire er de her tre trofaste medlemmer af natskyggefamilien. De nyder at blive forkultiveret, særligt fordi de knapt når at give udbytte, hvis vejret ikke helt er med os.
Natskyggefamilien - hvornår og hvordan?
Der findes et væld af forspirings udstyr, alt fra minidrivhuse over tørvebriketter og til nedbrydelige spagnumvækstpotter, men så længe du bruger så- og priklemuld, kan du forspire i hvilken som helst beholder. Så- og priklemuld er en let og porøs jord, der ikke klasker sammen, når du vander. Den er steril, så de små, nye planter ikke skal slås mod alger, skimmel og diverse jordbårne plantesygdomme. Desuden indeholder så- og priklemuld mindre næring end pottemuld. Det er vigtigt, da de sarte spirende planter risikerer at blive svedet af af den megen næring, der findes i almindelig pottemuld.
Tjek dine frøs spireevne
Når du køber frø, står der altid på pakken, hvor mange procent af frøeende, der kan forventes at spire. Hvis du derimod selv har taget frø eller dine frø har overskredet udløbsdatoen, så kan det være nødvendigt at kontrollere de små frøs livskraft, selvom mange frø sagtens kan spire trods en overskreden udløbsdato. Tjek dine frøs spireevne ved at lægge dem på et stykke våd køkkenrulle med husholdningsfilm over, og lad dem stå et par dage. Hvis det kun er halvdelen, der spirer, skal de bare sås dobbelt så tæt, som anvist på posen. Med de store frø er det endnu nemmere: Læg frøene i vand fra den ene dag til den næste. Vælg de frø, der svulmer op og lægger an til at bryde skallen.
Sådan tester du, om dine frø er spiredygtige
Forspiring og fremgangsmåde
Forspiringen er simpel. Fyld din fortrukne beholder med så- og priklejord, og så frøene med den afstand, der er anbefalet på pakken. Større frø dækkes med et let lag muld, mens de mindre blot kan strøs på jordens overflade. Sørg for, at frøene har god kontakt med jorden.
I starten er det en god idé at vande med en forstøver. Placér dem lyst, men ikke i direkte sol, og dæk gerne med en plasticpose eller en glasklokke. Sørg for, at der er udluftning - ellers risikerer du, at planterne rådner.
Ompotning
Når planterne har foldet de første kimblade ud, og efterhånden er så store, at der bliver trangt i potterne, er det tid til at potte om eller prikle, som det også hedder. Tag forsigtigt planterne op, og del dem. Vær varsom med de sarte rødder, og plant hver enkelt plante med det samme – så undgår du udtørring. Efterhånden som planterne får fart på, kan det være nødvendigt at plante dem om flere gange.
Når du planter dine afgrøder ud, så vælg en overskyet og vindstille dag efter frosten med sikkerhed er forsvundet.
Forhærdning
Nogle afgrøder får et chok, når de flyttes indefra og ud, og temperatur og vanding ikke er, som det plejer. Derfor kan det være nødvendigt at forhærde planterne ved at lade planterne stå ude gradvist længere og længere over en periode på et par uger. Hold igen med vanding og gødning nogle dage før hærdningen begynder.