Planlæg din sommerhave nu
Havetips

Planlæg din sommerhave nu

Af 0 2.04.2024
18.02.2019 - Af: Karina Demuth. Foto: Karina Demuth og Claudi Thyrrestrup.
Frø, såjord, lys og vand er alt, hvad du skal bruge for at få en sommerhave fuld af blomster. Og det er ikke for tidligt at gå i gang! Få vores bedste tips til at planlægge en blomstrende sommerhave her.

Se også: Blomstrende buske, løg og stauder i februar

En håndfuld frø, der bliver forspiret i vindueskarmen, er den lige vej til en lang vækstsæson og mange planter til få penge. Og selve opgaven er lige til at gå til! Vælg blot de frø, du gerne vil have planter af, og følg vejledningen på frøposen.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Tre forskellige måder til spiring af blomster:

  1. Nogle frø vækkes nemt til live ved at blive lagt i vand et par timer eller natten over, før du sår. Frøene opsuger vandet, og efter kort tid vil du kunne se, at roden begynder at svulme op og bore sig ud gennem frøskallens hinde.
  2. Andre frø spirer bedst, når du efter såningen giver spirebakken lidt undervarme ved at sætte den på en lun radiator eller elektrisk spiremåtte.
  3. Sidst, men ikke mindst, er der nogle frø, der kræver lidt ekstra umage - for eksempel i form af kuldebehandling, eller ved at du sætter frøene skiftevis koldt og varmt, så du på den måde kopierer døgnets svingninger.

Læs også: Driv smukke løgvækster frem

Prøv også: 3 afgrøder, du kan forspire i januar

Jord, potter og blokke

Potterne kan være alt fra æggebakker til særlige tørvepotter, der opløser sig selv, når planterne plantes ud. Uanset om du vælger den ene eller anden løsning, kommer du ikke uden om at købe en pose såjord, der kan fås for omkring en 20'er. Såjord er let, luftig, steril og gør det ekstra nemt for de små spirer at komme i gang.

Lys - ren magi

Så snart planterne har spiret, skal de have det så lyst som muligt. Lyset gør planten i stand til ved en nærmest alkymistisk proces (fotosyntese) at omdanne luft og vand til plantemateriale og vækst.

Pasning af spirer

Sørg for, at jorden aldrig tørrer ud, mens frøene spirer, og tynd ud, hvis planterne står for tæt. En plante skal have plads til at vokse, ellers bliver den tynd og svag. Gød med en lille smule gødning i vandingsvandet, når planterne har fået 4-6 blade, og plant dem over i en større potte, hvis rødderne begynder at stikke ud i bunden.

Plant planterne ud i maj, når der ikke længere er risiko for frost om natten. Det kan være lidt voldsomt for dem at komme direkte fra vindueskarmen og ud i den skarpe sol. Lad derfor gerne bakkerne stå ude på et sted med skygge og eventuelt med en fiberdug over om natten i de første par dage, før du planter de nye planter ud på deres blivende voksested.