3 afgrøder, du kan forspire i januar
Når julens gran er falmet, begynder drømmen om den kommende havesæson så småt at spire frem. Frøposerne dukker op i netbutikkerne, men desværre er der lang tid til, at lyset for alvor vender tilbage, så forspiringen kan begynde.
Heldigvis kan du dog snyde naturen lidt og eksperimentere med enkelte planter. Under de rigtige omstændigheder har de nemlig ikke noget problem med at blive taget under kærlig behandling allerede i januar. Her kan du læse, hvilke afgrøder, du kan forspire allerede nu, samt hvordan du sikrer dine planter de bedste vilkår med henblik på lys, jord, vanding og kulde.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
3 tidlige afgrøder, der kan forspires
Artiskok, Cynara scolymus, kan spire ved temperaturer mellem 5 og 24°. Den optimale temperatur ligger på 16-18°, hvor frøene spirer efter ca. syv døgn.
Chili, Capsicum annuum var. annuum, har en optimal spiretemperatur på 24-32°, men frøene kan spire fra 15°. Frøene spirer som regel allerede efter en lille uge, men nogle frø kan være langsommere. Når de først har udviklet kimbladene, sker udviklingen derimod meget langsomt. Chili kræver varme under hele forløbet fra frø til færdig plante.
Aubergine, Solanum melongena, kræver varme for at spire, minimum 20°, men optimalt mellem 25 og 30°. Frøene spirer efter ca. fem døgn. Aubergine kræver varme under hele forløbet fra frø til færdig plante.
Lys i de rette mængder
Når du skal forspire så tidligt på året, er lyset en begrænsende faktor for væksten. Får de små spirer ikke lys nok, vil de strække sig efter lyset og dermed blive lange, ranglede og sarte. Skal planterne blive rigtig gode, er det derfor en god idé at bruge tilskudslys i form af en eller flere grolamper.
Har du ikke mulighed for at give tilskudslys eller at stille dine små planter et meget lyst sted, er det bedst at udsætte forspiringen til slutningen af januar og gerne en måned længere.
Guide: Forspiring — trin for trin
Vælg den rigtige jord
Brug altid så- og priklejord, når du forspirer. Så- og priklejord er svagt gødet, så de små sarte rødder ikke bliver svedet, når de skal trænge ud i jorden. Jorden er desuden finere i strukturen, så den falder godt til ned omkring hvert frø, så det bedre kan spire og sidenhen bedre kan udvikle et godt rodnet.
Sådan skal du så og prikle
Så- og priklejorden skal bruges både til at så i og til at prikle de små plante ud i, når de har fået den rette størrelse. Planterne er klar til prikling, når de har fået et-tre blivende bladpar. Inden du sår og prikler, skal jorden vandes igennem, så der ikke er tørre pletter rundtomkring.
Pas på, at du ikke sår de små frø for tæt. Jo bedre plads den enkelte lille spire har til at udvikle sig på, jo bedre en plante får du ud af det.
Når frøene er drysset ud på jordoverfladen, skal de kun dækkes af ganske lidt jord – eller brug evt. tørt sandkassesand, som er let at fordele fint.
Forspiringskalender: Start haveåret med sunde afgrøder
Vand med måde
Når frøene er sået og planterne priklet, skal de kun vandes ganske forsigtigt til, så de får god kontakt til jorden. Det er vigtigt, at jorden aldrig tørrer ud under spiringen, men den må heller ikke være for våd. Det samme gælder, lige når planterne er blevet priklet.
Når småplanterne har fået fat efter priklingen, er det godt at lade overfladen tørre let ud mellem vandingerne for at få planterne til at udvikle et godt rodnet.
Kulde – nej tak
Ingen af de nævnte planter tåler frost eller lave temperaturer. Vent derfor med at plante ud, til al fare for nattefrost er ovre. Inden udplantningen har planterne godt af at blive hærdet til udelivet. Dette gøres ved at stille planterne udenfor hver dag på et skyggefuldt sted i en-to uger, inden de skal plantes ud.
Skal nogle af planterne i drivhus, er det ikke nødvendigt med afhærdning, men også her kan det være en fordel at plante dem ud en dag, hvor solen ikke skinner.