Sådan kløver du nemt brænde

Du har efterhånden kløvet meget brænde, og tit tænkt på, at der må være en smartere metode. Du har måske overvejet en hydraulisk kløvemaskine, men det kan da ikke passe, at man skal ud og investere i motoriseret udstyr, og samtidigt opgive den ekstra motion. 

Kløvemaskinerne gør såmænd arbejdet ganske godt, men de er langsomme. Især hvis man har meget brænde, der skal kløves. Som med så mange andre ting, her i tilværelsen, så findes der både udstyr og tricks til nem og sikker brandekløvning. 

En simpel og sikker metode til at kløve brænde er at bruge en Kindling Cracker, som du kan se i videoen øverst i artiklen. Den kræver slet ikke økse, og der er derfor ingen fare for at hukke sig i armen eller komme til skade på skæret. Og så er den endda effektiv! Hvis du ikke vil ud og spendere penge på nyt udstyr, er der dog også andre smarte tricks, du kan ty til. Læs bare med her!

Sådan kløver du brænde med et bildæk

Det er ikke noget hemmeligt trick - en internetsøgning vil afsløre, at det er et ret almindeligt brændekløver-trick. Et bildæk er nøglespilleren i brændekløvetricket, og det kan anbefales at prøve det med en ny, let og særdeles god flækøkse. 

Først og fremmest er det nødvendigt med en stabil huggeblok. Det kan være en træstub, der har fået lov at stå efter sidste fælning, eller en god, solid og bred blok, stor nok til at et bildæk ligger stabilt på den. Montér et gammelt bildæk på træstubben med tre skruer, så det danner en krans oven på stubben.

Placér store brændestykker bildækket og flæk brændet flere steder med en letvægtsflækøkse. Brændet hopper ikke ud af bildækket, fordi det sidder godt i spænd. Samtidig vælter brændet heller ikke, så på ingen tid får du kløvet en masse brænde.