Spiretest af frø
Havetips

Sådan tester du, om dine frø er spiredygtige

af Karoline Rysgaard Olesen 25.01.2018
Foto: Tina Brok Hansen.
Hvis du frygter, at dine frø er blevet for gamle til at spire ordentligt - eller hvis du undrer dig over, hvorfor dine nye frø ikke spirer særlig godt - så kan du nemt selv teste spireprocenten og se, hvor spiredygtige de er.

Når du køber frø, vil der altid stå en spireprocent på pakken. Men denne procent kan falde med årene, og selv nye frø kan nogle gange have en dårligere spireprocent end oplyst, da der for frøene er lang vej fra selve stedet, hvor dygtigheden måles, til diverse frøfirmaer og haveejere.

Kriterier for spiredygtige frø

Derfor vil det ofte være en god idé selv at tjekke spireprocenten - så kan du nemlig se, om du eventuelt skal så flere frø i rækken eller pr. såsted. Hvis spireprocenten er under 50, bør du kassere frøene. Hvis spireprocenten er over de 50, men under det normale, kan du overveje at så flere frø i rækken.

Men det er ikke kun spireprocenten, der skal være god. Alle frøene skal gerne spire nogenlunde samtidigt. Selvom de sidste frø måske spirer senere indendørs, så er det ikke sikkert, at de vil gøre det uden døre, og her vil de som udgangspunkt også blive svagere planter.

Vurdér derfor kun din spireprocent ud fra de frø, der spirer inden for 2-3 døgn. Spirer 10 ud af 10 af dine frø inden for 2-3 døgn, er spireprocenten ganske simpelt 100 %. Det er dog de færreste frø, der har så høj en procent - og på frøpakkerne må man også kun love en spireprocent på max. 80.

Med denne information er du nu helt klar til at udføre de 4 steps det tager at lave din egen spiretest - og heldigvis er det utroligt simpelt.

Se guiden i videoen herunder, og lær, hvordan du tjekker spiredygtigheden på gamle frø:

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Sådan laver du din spiretest:

  1. Mæt vatrondeller eller lag af køkkenrulle med vand, og placér dem på en tallerken.
  2. Læg eksempelvis 10 frø oven på det våde underlag og pres dem ned, så de alle er i god kontakt med køkkenrullen/vatrondellerne.
  3. Overdæk tallerkenen med husholdningsfilm, så der bliver høj luftfugtighed.
  4. Placér tallerkenen på et lunt sted uden direkte sol. Med undtagelse af salat (som ikke spirer ved temperaturer over 20°), vil de fleste arter af grøntsager spire udmærket ved op til 25°.

Hold godt øje med frøene under hele processen. Der skal altid være fugt på husholdningsfilmens inderside – ellers er der kun at starte forfra.