Sådan vander du bedst haven

Havens planter kræver, ligesom alt andet levende, vand for at overleve. Skal planter trives, må de have det vand de behøver, og hvis ikke himlen åbner sig, og skænker regn med jævne mellemrum, så må du træde til med vandslange eller vandkande. 

Tips til vanding af haven

Vand ikke planter, når solen skinner

Det er ikke en god idé at vande planter i fuld sol – meget af vandet vil nemlig fordampe i stedet for at trænge ned i jorden til gavn for planterne. 

Mange mener at det er fordi bladene svides, men det er ikke tilfældet.  

Tip: Brug et jorddække af kompost eller barkflis til at holde på fugten. 

Det bedste tidspunkt at vande haven

Vand meget gerne tidligt om aftenen. Det giver vandet mulighed for at trænge ned i jorden, og planterne tid til at tørre. Vander du for sent, står planterne våde hele natten, og så er der risiko for svamp og andre sygdomsangreb. 

Du kan også vande om morgenen, hvis du gør det meget tidligt – det skal være før solen for alvor begynder at skinne. 

Sørg for at vande grundigt

Hvis du sjatvander, altså vander lidt men ofte, så vil planterne ikke sende rødderne langt ned i jorden, og de vil derfor ikke kunne modstå selv korte perioder med tørke. Vander du derimod igennem, så alle jordlag bliver gennemvædede, så vil planternes rødder fordele sig meget mere naturligt i jorden, og planterne vil bedre kunne modstå tørkeperioder. 

Vand med jævne mellemrum, og gør det grundigt. Sørg desuden for, at jorden ikke tørrer helt ud – så vil det nemlig blive sværere at få jorden til at blive ordentlig gennemvåd, næste gang du vander. 

Tip: Det er bedst at vande jorden frem for planten. 

Pas på græsset i tørkeperioder

En gul græsplæne bliver hurtigt grøn igen, når sommerheden dæmpes og regnen falder. Plænen kan virke død, men den skal nok skyde igen, når den får vand. Det er en god idé ikke at færdes mere end højst nødvendigt på græsset, når det ligger vissent hen – det gule græs har nemlig ikke grønsværens styrke og hårdførhed, så længe det er sat tilbage af tørken.