Havetips

Svampen er helt sin egen

af Anne Egede, Abby Weisgard og Anita Banner 21.08.2009
Foto: Jan Vesterholt og Michael Petersen.
Hvis ikke man ved bedre, er det let at synes, at det er en sær plante, der titter frem i græsplænen. Men svampen er ikke en plante, heller ikke et dyr - den er en svamp.

Det man normalt kalder svampe er kun en lille del af svampeorganismen. Det meste af svampen ligger i jorden, og de svampe, der kommer op, og som man kan samle, er såkaldte frugtlegemer fra svampen. Man regner med, at frugtlegemerne kun udgør ca. 10 % af svampens masse, resten af svampen gemmer sig under jorden.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Svampene er vigtige, fordi de nedbryder det organiske materiale, som jordens mikro- og makrodyreliv ikke kan nedbryde.

Hvad er en svamp, og hvordan fungerer den?

Svampe er noget helt for sig selv, idet de hverken er dyr eller planter. Hvor dyr spiser for at overleve, og planter laver fotosyntese, har svampene deres helt egen måde at optage næring på, nemlig ved diffusion.

Svampe udskiller enzymer, der opløser næringsstoffer i nærheden af, hvor svampen lever, og derpå suger svampen næringen til sig via sine hyfer, som er en særlig slags celler. På denne måde nedbryder svampe deres føde, inden de optager den.

Træer og svampe har gavn af hinanden

Visse svampe danner såkaldt mycorrhizae med planterne, et samspil, som både svampen og planterne har gavn af. Svampens mycelium, som jo er i jorden, omvikler og forlænger planternes rodspidser, igennem hvilken svamp og plante kan udveksle næringsstoffer og vand.

Planterne leverer bl.a. sukkerstoffer til svampen, som til gengæld via sit vidt forgrenede mycelium opsamler forskellige næringsstoffer, som planterne så kan nyde godt af. Mycorrhizaen beskytter desuden planterne mod andre svampeangreb og angreb af nematoder (orm, der gnaver i rødderne).

Forunderlig formering

Svampene kan ofte opdeles i han- og hunsvampe, men det er ikke muligt at skelne de to køn fra hinanden. Svampe formerer sig ved hjælp af sporer, som dannes i millioner og atter millioner på svampens lameller.

Sporerne spredes af vinden, og for at en ny svamp opstår, skal et par sporer af hvert sit køn spire tæt på hinanden. De to spirende sporer vokser sammen og danner et nyt mycelium, som så efter nogen tid vil sende frugtlegemer i vejret, og så kan det hele starte forfra.

Har du mod på at dyrke dine egne svampe? Vi har samlet en guide til hvordan du let kommer i gang med at dyrke svampe i haven helt selv.