Sækkevognen har mange formål i haven.
Havetips

Uundværlig hjælp i haven: sækkevogn og trillebør

Tekst og 15.10.2019
foto: Kenn Römer-Bruhn.
To enkle redskaber på hjul, som bør være fast inventar hos enhver haveejer. Sækkevognen og trillebøren er helt uundværlige i haven.

Trillebøren er fast inventar i de fleste lidt større haver, men sækkevognen er undervurderet og har slet ikke den samme status i haven - og det på trods af at den er mindst lige så brugbar i havearbejdet.

Sækkevogn og trillebør - uundværlige til havens tunge opgaver

Sækkevognen er bedst til det, den er skabt til: Nemlig at flytte sække med jord, barkflis eller kartofler. Men i haven kan sækkevognen bruges til meget andet, som du måske ikke lige havde i tankerne. Jovist, fliser og klinker er oplagte at flytte med en sækkevogn, og dens evne til nemt at transportere tunge ting, er fantastisk. Ryggen skånes og du kan flytte større mængder end hvis du var foruden.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

I haven er sækkevognen helt uundværlig, når du skal flytte rundt på store sten. Læg vognens udfald (klappen) ned, og tril den store sten op. Vupti, så kan stenen flyttes. På samme måde kan store krukker flyttes. Du løfter en anelse i krukkens ene side og skubber udfaldet ind under krukken. Sæt forsigtigt krukken ned og skub den helt ind mod sækkevognen. Er det en meget stor og tung krukke, skal du gøre det på samme måde, men også fæstne en gjord (rem) omkring krukken, så den holdes fast ind mod sækkevognen. Gør du ikke det, vil krukkens vægt gøre, at der kommer en afstand som kan falde ind mod sækkevognens ramme med så stor kraft, at krukken måske beskadiges.

Brug også sækkevognen til at flytte rundt på baljer, grene og stammer. Eller læg en plade på udfaldet, og brug den som et lille lad. Så kan du f.eks. også flytte mursten o.lign.

den gode trillebør

En helt almindelige trillebør - måske din bedste ven

En helt almindelig trillebør er med sit ene hjul perfekt at manøvre rundt med. Selv den smalleste sti kan benyttes, når du skubber rundt med den fyldt med f.eks. kompost. Trillebøren kan også bruges til meget andet. Når du skal flytte jord, grus eller sand, er trillebøren uundværlig. Den er også god at samle haveaffald med, hvor det nemt kan køres på komposten. Smågrene og kviste kan fyldes i trillebørens rum, og om efteråret kan du samle blade i den.

Ekstraudstyr til trillebør

Der findes forskelligt ekstraudstyr som kan udvide trillebørens funktion. Brug f.eks. forhøjninger som nemt kan monteres på børens lad, og pludselig er rumfanget udvidet til det dobbelte. Du kan også købe en stor vandingspose som lægges i bunden af trillebøren. Når posen fyldes, har du din egen vandingsvogn, og kan trille rundt og vande steder i haven, hvor vandslangen ikke kan nå. Du kan også købe en redskabsholder, der monteres direkte på ladet. Så er der plads til de redskaber du ellers skulle have båret med hænderne.