Dyrk og høst ærter hele sommeren

Ærter er en rigtig sommerdelikatesse, som smager allerbedst, når de høstes, før de er blevet for store og melede. For hele tiden at have de bedste ærter er det derfor en god idé at så dem ad flere omgange, så der er ærter til hele sommeren.

Ærter kan sås fra april og elt til juli-august, hvor man stadig kan nå at få et godt udbytte. Der går ca. otte uger fra såning, til man kan høste ærterne. I forhold til jordbund stiller ærter ikke mange krav og kan godt vokse i næringsfattig jord, da de, ligesom mange andre bælgfrugter, selv danner kvælstof i jorden.

Sådan sår du ærter trin for trin:

  1. Læg ærtefrøene i blød i vand dagen inden, de skal sås. Så spirer de bedre.
  2. Lav et hul med fingeren eller en pind, som er ca. 2 cm dybt. Put en ært derned, og dæk den med jord.
  3. Vand grundigt, så jorden falder sammen omkring frøet, og der bliver god jordkontakt.
  4. Hjælp planterne lidt på vej op ad stativet, når de skyder i vejret.

Hvornår kan man så ærter?

Du kan begynde at så ærter i slutningen af april, når jorden ikke er alt for kold. Et godt tip er, at du lægger ærtefrøene i blød i lunkent vand natten over, inden du sår dem – på den måde fremmer du spiringen. Hvis du vil høste lækre ærter hen over sommeren, så skal du ikke så alle ærterne på én gang. I stedet skal du så nye rækker med en til to ugers mellemrum – senest frem til midten af juni.

Dyrkning af ærter

Ærter findes i mange udgaver. Dem, vi oftest dyrker, er sorter af marvært, Pisum sativum, samt sukkerært og slikært, Pisum sativum var. macrocarpon. De kan blive mellem 40 cm og 200 cm høje alt efter sort. Så i flere omgange med 14 dages mellemrum, så har du noget at plukke af hele sæsonen. Ærter trives i al slags havejord, når blot den er løs og holder på fugten. Planterne henter selv kvælstof fra jorden og har ikke brug for gødning – til gengæld kræver de rigeligt med vand. Høje sorter skal også have pinde, hegn eller stativer at klatre i. Dyrk ikke ærter på samme plads flere år i træk. Efter en sæson skal der gå mindst seks år, før du igen dyrker ærter i den samme jord.

Tip: Ærter skal til have masser af vand, så hold øje med dem i tørre perioder.

Høst

Ærter af høje sorter kan normalt høstes 13-14 uger efter såning – de lave efter 11-12 uger. Høst ofte, gerne et par gange om ugen. Så undgår du, at ærterne bliver grove og melede, og du stimulerer planten til at danne nye blomster og bælge.

Vidste du, at ...
… haveært, Pisum sativum, har været dyrket i Europa i mindst 5.000 år? Den søde haveært, vi spiser i dag, blev dog først fremavlet i 1600-tallet.

Opbevaring af ærter

Grønne ærter kan blancheres og fryses ned. Ærter af mark-ært, Pisum sativum var. arvense, er egnede til tørring og kan bruges til gule ærter.

Mere grøn inspiration: 10 nemme afgrøder til køkkenhaven

Prøv disse sorter

’Hurst Green Shaft’ har lang sæson, og ærterne holder sig søde og gode i lang tid. ’Blauwschokker’ får lilla bælge. Spis den som sukkerært, eller brug de friske skud i salaten.