Den rette jordtemperatur er afgørende for såtidspunktet.
Havetips

Hvornår er jorden klar til at så i?

af Max Martinussen 30.03.2021
Foto: Jes Buusmann og Kenn Römer-Bruhn.
Såtidspunkt hænger uløseligt sammen med jordtemperaturen. Hvis du holder øje med, hvor varm jorden er, så ved du præcis, hvornår du skal så for at få succes i køkkenhaven. Lær, hvordan du gør her.

Den letteste måde, at finde ud af om jorden er varm nok til at så, er ved at sætte sig på den. Det er måske lige lovligt løst sagt, for der er forskel på, hvor lun de forskellige afgrøder har brug for at jorden er, for at de kan spire.

Der er heldigvis et par metoder, der giver et lidt mere præcis svar på, hvor varm jorden den er.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Sådan måler du jordtemperaturen

1. Tjek jordtemperaturen på Landbrugsinfo

Her finder du et let, lille redskab, hvor du blot skal indtaste din kommune, og så kan du se både jordtemperaturen lige nu, men også en prognose, der kan være ganske behændig, når du planlægger din såkalender.

Tjek jordtemperaturen i dit lokalområde lige her.

2. Mål selv jordens temperatur

Med et jordtermometer kan du være helt sikker på, at jorden er varm nok lige der hvor du ønsker dig at så. Jordtermometeret stikkes i jorden og aflæses tidligt om morgenen, her er jorden koldest, og sent på eftermiddagen, hvor jorden er varmest.

Holder du øje over 4-5 dage, får du hurtigt en fornemmelse af, hvad jordtemperaturen er, og om den er lun nok til at så i.

Et jordtermometer kan bruges til flere ting i haven.

Et jordtermometer er ikke dyrt. Du kan tilmed bruge et gammelt stegetermometer. Sådan et termometer kan bruges til flere ting i haven — fx som her, at tjekke, om der er gang i komposten.

OBS: Tænk ikke, at du blot kan så dine frø og vente til jorden senere bliver varm nok. Der er stor risiko for at frøene blot går til, hvis de ikke straks kan komme i gang med at spire.

Hvornår skal man så?

Flere afgrøder kan med lidt held komme i gang allerede med en jordtemperatur på 4-5 grader, men i langt de fleste er en lidt højere og mere jævnt stigende temperatur at foretrække. Frø der spirer tidligt, kan typisk få succes på friland fra april, andre må vente lidt.

Flere af de afgrøder vi dyrker herhjemme, spirer først, når jorden er så varm, at de simpelthen ikke kan nå at udvikle sig, før det er vinter igen. De arter skal forspires indendørs, så forholdene fra start er optimale.

TIP: Jorden kan faktisk blive for varm. Salat kan fx have svært ved at spire i højsommeren.

Hvor hurtigt spirer frøene?

Jordtemperaturen har en del at sige ift., hvor lang tid frø er om at spire. Det afhænger selvfølgelig også af planten selv. Har du sået lige omkring et frøs minimumtemperatur, kan du forvente at der går længere tid, før du ser den første kim. Når du køber dine frø, vil der ofte medfølge information om, hvor lang tid det vil tage, før frøet er spiret frem. Du kan endda være så heldig, at der er anført den optimale jordtemperatur på poserne.

Udvalgte grøntsagers minimumsspiretemperatur

  • Agurker — 12°C
  • Bønner — 12°C
  • Bladbeder — 8°C
  • Dild — 4°C
  • Gulerødder — 6°C
  • Hestebønner — 5°C
  • Kål — 6°C
  • Kålroer — 5°C
  • Løg — 4°C
  • Majs — 12°C
  • Pastinak — 4°C
  • Persille — 5°C
  • Persillerod — 8°C
  • Porrer — 5°C
  • Radisser — 5°C
  • Ræddiker — 5°C
  • Rødbeder — 6°C
  • Salat — 4°C
  • Selleri — 8°C
  • Spinat — 4°C
  • Ærter — 5°C

Kilde: Havenyt.dk

Jordtemperatur for græsfrø

Når du anlægger ny græsplæne, eller renoverer en gammel er det smart at kende jordtemperaturen. De fleste græsfrø kan spire fra omkring 8°C.