Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Køkkenhave

Dyrkning af zittauerløg (almindelige løg)

af Max Martinussen og Kenn Römer-Bruhn 24.07.2020
Foto: Kenn Römer-Bruhn.
Zittauerløg er utrolig nemme at dyrke – særligt hvis du dyrker dem fra sætteløg. Her får du en guide til en af de ældste afgrøder, vi dyrker.

Løg har været dyrket til madlavning i noget nær 5000 år, og der finde mange forskellige, der har fået mere eller mindre centrale roller i mange forskellige kulturers køkkener.

Hvad er zittauerløg?

Det lyder lidt eksotisk, men zittauerløg er faktisk bare løg, hvis man skal sige det helt simpelt. Det gule løg, vi alle kender fra madlavning, og som vi køber i net á 1 eller 2 kg ad gangen i supermarkedet hedder egentlig zittauerløg. Det er helt normalt ikke at vide, hvad der menes, når man støder på en opskrift, hvor der står, at man skal bruge zittauerløg, for navnet bliver sjældent brugt i den daglige tale.

Sådan dyrker du zittauerløg

Løg kræver ikke noget særligt. Det er en af de letteste afgrøder at få succes med herhjemme, og så længe man har god kompost at sprede i bedene, så kan løg trives.

Du kan sætte løg i april, når vinteren synes at være slut og jorden er god at grave i. Hvis ikke du formerer dine egne løg, så kan de købes klar til at blive sat i foråret i alle havecentre og endda mange supermarkeder. Det er lettere at dyrke løg med sætteløg end at så dem fra frø.

Sådan sætter du løg:

 1. Sæt zittauerløg i april.
 2. Sæt dem ikke for dybt, lad spidsen stikke op af jordoverfladen.
 3. Sæt løgene med 10 cm mellemrum, med 25 cm mellem rækkerne.
 4. Husk at vande i tørkeperioder.
 5. Dæk evt. med fiberdug, hvis du har problemer med fugle.
  Zittauerløg hænger til tørre.

  Jordbund og kalk til løg

  Løg sætter stor pris på en nærende dybmuldet, humusrig jord, der har høj pH-værdi, altså er kalkholdig. Derfor er det gavnligt at tilføre lidt kalk i ny og næ. Men du skal ikke drysse et helt læs kalk ud, for hvis du kommer til at kalke for meget, vil din jord få en meget høj pH-værdi og blive meget basisk – og så får du først problemer. En jord med høj pH-værdi er utrolig svær at gøre neutral igen. Har du ren træaske, kan du bruge den i stedet for kalk. Træaske vil også hæve pH-værdien i jorden og vil desuden tilføre jorden en del kalium, noget, som løg sætter pris på. Brug en håndfuld træaske pr. kvadratmeter.