Dyrkning af skalotteløg
Køkkenhave

Sådan dyrker du skalotteløg

af Kenn Römer-Bruhn 1.05.2021
Foto: Kenn Römer-Bruhn og Kira Brandt.
Skalotteløg er nemme at dyrke i haven. Du kan med fordel forspire de milde og søde løg, inden du planter dem ud, da løgene på den måde bliver lidt større.

Løg er en fantastisk afgrøde at have i køkkenhaven. Du kan producere masser af dem, de holder længe hvis du opbevarer dem korrekt — og så er der løg i masser af retter.

Sådan dyrker du skalotteløg

Du kan få større skalotteløg, hvis du lægger dem fra sidste sæson i en stor flamingokasse med løs jord for på den måde at forspire dem.

I løbet af blot en uge vil der være fine grønne toppe, og efter bare 14 dages forspiring kan de plantes ud i køkkenhaven. Her står de rigtig fint i nogenlunde lige rækker.

Forspiring af skalotteløg

Når et skalotteløg vokser, deler det sig i tre til otte separate løg. Og der en tendens til, at store sætteløg bliver til mange små skalotteløg, mens mindre sætteløg bliver til få store.

Skalotteløg danner deres grønne toppe, fra du planter dem til omkring Sankt Hans, hvorefter afgrøden begynder at arbejde på selve løgdannelsen. Derfor er det et godt tegn, hvis de grønne toppe er store omkring det tidspunkt, for det betyder oftest, at også løgene bliver store.

Gødning af skalotteløg

Det er en god idé at gøde skalotteløgene med organisk gødning i løbet af sæsonen, da det er med til at gøre løgene endnu større og mere smagsfulde.

Sådan sætter du skalotteløg

Når du planter de forspirede skalotteløg ud i haven, skal du huske at placere løgene med god afstand, så der er 10 til 15 cm mellem hver løgplante. Du kan få forskellige sorter, hvoraf nogle er større end andre, så nogle har brug for ekstraplads i bedene. Det skal du huske at have for øje, når du planlægger dine bede i køkkenhaven.

Dyrkning af skalotteløg fra frø

Frø til skalotteløg ses ikke så ofte i handlen. Det er langt lettere at sætte løg på sædvanligvis, men hvis du alligevel vil prøve kræfter med skalotteløg fra frø, så kan du så dine skalotteløgfrø i vindueskarmen sidst i februar og først i marts. 6-8 uger senere kan de plantes ud, lidt alt efter vejret. Plant dem evt. ud under en tunnel af fiberdug, så de sarte planter har større chance for at klare sig.

I videoen herunder viser vi, hvordan du forspirer spiseløg:

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Høst af skalotteløg

Det er tid til at høste skalotteløgene, når de grønne toppe begynder at lægge sig ned langs jord, og når rødderne begynder at løsne sig. Når du har høstet alle løg, skal du huske at lade dem tørre godt, før du opbevarer dem et tørt og frostfrit sted.

Husk at tage sætteløg til næste år fra, når du høster dine skalotteløg, for så kan du nemt forspire dem igen.