Tomatplanter i indendørs køkkenhave
Køkkenhave

Indendørs køkkenhave: Sådan kommer du i gang

af Freja Bang Lyngbo. Foto: Shutterstock 9.05.2023
Du behøver hverken have eller altan for at dyrke dine egne afgrøder derhjemme. Du kan nemlig dyrke alt fra tomater til timian i vindueskarmen. Vi guider dig til at komme i gang med din indendørs køkkenhave!

Drømmer du om at plukke en solmoden tomat eller basilikum til pastaretten?

Du behøver ikke slippe drømmen om at dyrke dine egne grøntsager derhjemme, bare fordi du ikke har en have eller altan. Der er nemlig masser af afgrøder, der lever sit bedste liv i vindueskarmen.

Sådan laver du en indendørs køkkenhave

Der er flere forskellige metoder, når det kommer til at dyrke afgrøder indendørs. Du kan enten så frø eller købe/få en plante fra en ven. Vi viser dig, hvordan du kommer i gang med din egen indendørs køkkenhave.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Du kan også gendyrke grøntsagsrester eller så det, du har i køkkenskabet - f.eks. tørrede kikærter eller majskernre. Start i det små, så det ikke bliver for uoverskueligt.

Placering, plantning og pasning af din indendørs køkkenhave

Planter har godt af den varme, solen giver i vindueskarmen, og de trives desuden med så meget lys som muligt. Derfor er det også bedst at plante ting fra frø i sommerhalvåret, hvor vindueskarmen er lys og lun.

Til gengæld kan du gendyrke dit køkkenaffald året rundt. Hvis du har mulighed for det, er det godt at vælge et vindue med morgenlys.

Så frøene i potter med drænhul i såjord med et par ugers mellemrum, så du løbende kan høste. Du kan også bruge blomsterjord og blande det med lidt sand, gerne en tredjedel. Ompot planterne, når de har vokset sig store.

Vand jævnligt, men pas på med at overvande. Planterne må hverken bliver for tørre eller våde. Tilfør også regelmæssigt lidt flydende næring, når planterne har stået i en måneds tid.

Giv evt. planterne lidt støtte, når de får en vis højde. Det kan f.eks. være en pind til tomatplanter eller snor til agurkerne.

 

6 grøntsager og krydderurter, du kan dyrke indendørs

  1. Bær. Jordbær og stikkelsbær er nemme at dyrke i vindueskarmen og passer mere eller mindre sig selv. Når planten er blevet stor nok, kan du ompotte den til en større potte eller kurv.
  2. Krydderurter. En del krydderurter er nemme at dyrke i vindueskarmen - f.eks. purløg, citronmelisse, mynte, oregano og salvie. Jorden skal holdes fugtig uden at blive overvandet.
  3. Tomater. Så tomater fra frø, eller køb en tomatplante. Vælg en potte med en diameter på mindst 15 cm.
  4. Chili. Der findes milde og meget stærke chilier. Vælg en eller flerer sorter, du kan lide.
  5. Peber. Vælg en type med mindre frugter, de er velegnede til at dyrke indendørs. Nip bladene af løbende, så planten bruger energi på frugterne.
  6. Agurk. Gå efter en minisort, og sørg for, at planten har en snor eller pind at klatre på.

Gendyrk dine grøntsagsrester

Du behøver ikke så frø for at se noget spire og gro i vindueskarmen! I stedet for at smide resterne af dine grøntsager ud, kan du faktisk gendyrke mange af dem. Det gælder bl.a. salat, løg, gulerødder, kål, hvidløg – og forårsløg!

Det gavner både pengepungen, klimaet og veltilfredsheden ved selv at dyrke noget og se det vokse.

Få guiden til gendyrkning her:

Dyrk mikrogrønt i vindueskarmen

Du har sikkert prøvet at så karse i en skål med vat og frø, der spirer på en lille uges tid. Faktisk kan du gøre det samme med et utal af andre frø og få en smagfuld og næringsrig topping til salaten, suppen eller smørrebrødet.

Radise, broccoli og rucola kan du f.eks. snildt dyrke på samme måde som karse. Det er nemt, og så er mikrogrønt fyldt med vitaminer!

Få guiden til at dyrke mikrogrønt her: