Op mod jul er det højsæson for rødkål og rødbeder. Drømmer du om at servere andre røde grøntsager, kan det dog sagtens lade sig gøre. Der bliver hele tiden udviklet nye sorter, hvilket betyder, at du i dag fx kan dyrke eller købe rød grønkål og mørklilla gulerødder. Flere gamle, farverige sorter af både frugt og grønt kommer også frem igen med jævne mellemrum, og så bliver sortimentet endnu større.
Planter med røde blade er et smukt indslag i køkkenhaven sammen med alle de grønne vækster. Afgrøder som grønkål og rosenkål er så dekorative, at de kan dyrkes som både pryd- og nytteplanter i en krukke eller få en plads mellem havens blomstrende planter.
Læs også: 5 afgrøder du ikke bør skrælle
I galleriet kan du lære mere om dyrkning af røde afgrøder:
Dyrk de røde afgrøder


Det er nemt selv at dyrke kartofler, for de trives fint i enhver havejord....
Det er nemt selv at dyrke kartofler, for de trives fint i enhver havejord. Det er ikke nødvendigt at have en køkkenhave for at dyrke kartofler, for du kan sagtens dyrke kartofler i krukker eller spande med hul i bunden.
Kartofler dyrkes fra læggekartofler, som skal forspires forud for lægningen. Du får korte, tykke spirer på kartoflerne ved at lægge dem i æggebakker et sted, hvor der er lyst og forholdsvis
køligt. Læg de spirede kartofler i jorden i marts-april. Efterhånden som planterne kommer op, skal kartoflerne hyppes, således at ingen kartofler får lys, da det gør dem grønne. Grav kartoflerne op med en greb, og brug dem efter behov. Hvis der stadig er kartofler tilbage i september, kan du grave dem op og opbevare dem i kasser et sted, hvor der er mørkt og køligt, indtil de skal bruges.


Salat er en nem og hurtig afgrøde, og derfor kan du med fordel så salat flere gange i løbet af sæsonen. Du kan begynde at så salat i april....
Salat er en nem og hurtig afgrøde, og derfor kan du med fordel så salat flere gange i løbet af sæsonen. Du kan begynde at så salat i april. Hvis du dyrker hovedsalat, er det nødvendigt at tynde ud i rækken, så hvert enkelt salathoved har tilstrækkelig plads til at udvikle sig. Salathovederne kan høstes, så snart de er faste og har en passende størrelse.Er der derimod tale om pluksalat, kan du begynde at plukke af bladene, så snart du synes, at de er store nok.
Det er en fordel at nippe lidt fra forskellige planter. Planterne vil fortsætte med at udvikle blade, så du kan høste fra dem over en længere periode. Salatplanter trives i almindelig god havejord, og du får det bedste resultat, når du sørger for, at jorden hele tiden er let fugtig. Vil du dyrke røde salatplanter, kan du fx gå efter ’Lollo Rossa’ og ’Rouge d’Hiver’.


Rosenkål kan faktisk dyrkes gennem hele vinteren....
Rosenkål kan faktisk dyrkes gennem hele vinteren. Det giver mulighed for at hente friske rosenkål i haven i januar og februar, hvor der ellers ikke er ret mange friske grønsager at hente i haven. Hvis du vil dyrke en rød type, kan du gå efter sorterne ’Falstaff’ eller ’Red Bull’.


Kål har en lang udviklingsperiode, og det er derfor en fordel at begynde at forspire planterne i marts. Du kan dog også vælge at købe småplanter, som er lige til at plante ud i havejorden i løbet af maj....
Kål har en lang udviklingsperiode, og det er derfor en fordel at begynde at forspire planterne i marts. Du kan dog også vælge at købe småplanter, som er lige til at plante ud i havejorden i løbet af maj. Rødkål kan høstes, når den er godt fast. Fordi planten ikke ern vinterhårdfør, skal du høste den, inden der kommer frost. Grønkål og mange sorter af rosenkål er derimod robuste planter, der kan blive i havejorden hen over vinteren, og som derfor kan høstes efter behov. Når du høster rosenkål, skal du huske, at de nederste rosenkål er dem, der er først klar til høst.
Der er flere forskellige rødlige kålsorter at vælge imellem, fx rød grønkål: ’Red Russian’,’Baltisk Rød’ og ’Redbor’. Vil du dyrke klassisk rødkål, er sorten ’Red Drumhead’ rigtig god. Rød rosenkål ser vidunderlig ud i haven. Prøv sorterne ’Falstaff’ eller ’Red Bull’.


Brun surkløver, Oxalis corniculata, er en køn rødbrun urt med kløverlignende blade, der bruges som krydderurt. Bladene er flotte at pynte maden med, og de har en let syrlig smag. Du skal dog være varsom med at spise surkløver....
Brun surkløver, Oxalis corniculata, er en køn rødbrun urt med kløverlignende blade, der bruges som krydderurt. Bladene er flotte at pynte maden med, og de har en let syrlig smag. Du skal dog være varsom med at spise surkløver. Et par blade i ny og næ er o.k., men større mængder eller vedvarende indtagelse kan være skadeligt og af og til også dødeligt. Så betragt den primært som en prydplante. Hvis du planter brun surkløver i en krukke eller i havejorden i starten af sommeren, udvikler den sig til en stor, frodig plante i løbet af sæsonen. Faktisk bør den kun dyrkes i krukke, for dyrker du den i et bed, vil den lynhurtigt blive et aggressivt ukrudtsproblem. Lad krukken stå ude om vinteren, så skal den nok komme igen året efter.
Dyrk de røde afgrøder
Vil du lave mad af de dejlige grøntsager? Få bl.a. opskriften på bagte rødløg med timian eller ribbensteg med rødkålssalat.