Sådan laver du jordbedring i køkkenhaven
Køkkenhave

Sådan laver du jordforbedring i køkkenhaven

af Freja Bang Lyngbo. Foto: Jytte Boch 20.06.2024
Vil du høste afgrøder fra køkkenhaven år efter år, er jordens kvalitet altafgørende. Se her, hvordan du laver en jordbundsanalyse, så du ved, om jorden trænger til jordforbedring!

Jorden i din køkkenhave er helt afgørende for, at afgrøder kan spire og gro. Derfor bør du sikre dig, at jorden indeholder den rette balance mellem sand, ler, humus og silt. Bliv klogere på, hvordan du laver en jordbundsanalyse, og hvordan du opnår den optimale jord i din køkkenhave.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Jordbundanalyse og jordforbedring i køkkenhaven

De fleste haveejere har enten en meget sandet eller leret jord, men vil du have succes med køkkenhaven, bør du gå efter en jordtype, der ligger lige midt imellem.

Den optimale jord til køkkenhaven

Når du dyrker afgrøder i køkkenhaven, er det bedste en porøs jord, der indeholder ca. 10 procent ler, 80 sand samt 5 procent humus og 5 procent silt. Jorden skal være så porøs, at du kan grave og plante i den med hænderne, og så skal den være humusrig og fuld af regnorme, svampe og jordedderkopper. Humus er det organiske materiale der dannes, når blade og grene nedbrydes.

Lav en jordbundsanalyse

Du kan selv undersøge din jord ved at tage en håndfuld let fugtig jord mellem fingrene og forme den til en pølse. Pølsen skal hænge sammen, men knække, når du bøjer den. Knækker pølsen ikke sådan lige, indeholder jorden for meget ler. Er det omvendt vanskeligt at forme en pølse, er der for meget sand i jorden.

Tjek også jordens beskaffenhed længere nede ved at grave et spadestik ned i køkkenjorden og undersøge jorden her også. Jorden skal meget gerne gemme på planterødder og gange fra regnorme. Hvis du jorden er sammenpresset og uden humus, vil jordforbedring være godt givet ud.

En anden ting, der er vigtig at have styr på, er jordens reaktionstal. Du kan måle reaktionstallet med et analysesæt eller ved at foretage en lakmusprøve. Opløs en håndfuld jord i en spand med en smule vand, og lad det trække ca. 30 minutter. Dyp lakmuspapiret, og aflæs resultatet. Rød betyder, at jorden er sur, og blå betyder, at jorden er rig på kalk. Med lakmuspapiret følger en oversigt over det mest optimale pH-værdi for jorden.

Sådan laver du jordforbedring i køkkenhaven

Fremgangsmåden ved jordforbedring afhænger af, om din jord er sandet eller leret. Her kan du læse, hvordan du forbedrer henholdsvis lerjord og sandjord.

Hvornår bør man lave jordforbedring?

Så længe jorden ikke er enten meget leret eller sandet, kan du godt have held med at dyrke grøntsager i den. Men vil du have mest muligt ud af køkkenhaven, er det godt givet ud at lave en jordforbedring.

 

Jordforbedring af sandjord

Er din jord meget lys og porøs, er den med al sandsynlighed sandet, og så bør du tilføre kompost. Komposten bliver nemlig med tiden til humus, som dine afgrøder har brug for for at spire og gro. Sådan gør du:

  1. Fordel 10-15 cm kompost ud over jorden
  2. Vend jorden og komposten sammen. Efter noget tid bliver komposten til humus, som sørger for, at jorden bevarer næring og fugt.

 

Jordforbedring af lerjord

Er jorden stiv og leret, bør du tilføre sand og gødning, så jorden ikke forbliver våd og komprimeret - det er nemlig ringe forhold for dine planter. Sådan gør du:

  1. Fordel 10 cm vasket grus eller sand med en kornstørrelse på 0-0,4 mm i højbedet. Vend omhyggeligt det øverste jordlag (10-15 cm) om. Vasket grus og sand er helt rent og indeholder ingen andre materialer. Det er afgørende, at du undgår almindeligt grus, da det kan føre til udtørring af jorden, hvilket resulterer i en hård og komprimeret jord i stedet for en luftig og porøs jord.
  2. Spred et lag kompost ud over jorden for at øge indholdet af humus. Brug en fræser til at indarbejde gruset, og gennemfør fræsningen i to omgange - først i én retning og derefter vinkelret på den første retning.