Sådan laver du din egen kompost

Kompostering er en god ting, fordi du fremmer et naturligt kredsløb i din have. I en kompost omsættes organisk materiale og bliver til et fint, næringsholdigt jordforbedrende substrat, du kan bruge i krukker eller sprede ud i køkkenhaven eller bede. Komposten kan også tilføres nogle former organisk køkkenaffald, men her skal man være ekstra opmærksom på, at det kan tiltrække rotter. 

Læs også: Kompost er ikke bare kompost

Regler for kompost i haven

Landets kommuner har forskellige regler for kompostering af haveaffald og organisk køkkenaffald. Kontakt derfor først teknisk forvaltning i din kommune og hør, hvordan reglerne er. Et af problemerne ved kompostering er risikoen for at tiltrække rotter. Netop i år er der ekstremt mange rotter i visse egne af landet bl.a. på grund af den milde vinter. Derfor kræver nogle kommuner, at du skal bruge en rottesikret kompostbeholder, hvis du komposterer. I nogle kommuner er det faktisk muligt at låne en kompostbeholder.

Alternativet er kompostering i en bunke, der enten kan være fritliggende og tildækket, eller i en åben kompostbeholder med jordkontakt. Komposterer du kun organisk affald fra haven samt staldgødning, tiltrækkes der normalt ikke rotter. Det er sværere at kompostere i en lukket beholder, end hvis du lægger det organiske materiale i en bunke.

FÅ FLERE GRØNNE TIPS PÅ VORES YOUTUBE PROFIL

Hvilken slags kompost skal du have?

Hvordan du starter kompostering, afhænger meget af, hvilken form for kompost du vil bruge. Der findes masser af information på nettet om kompostering, som du kan læse og derefter beslutte dig for, hvilken form for kompostering du vælger.

Hvis du er mere interesseret i selve den rene kompost, snarere end i processen, kan du gratis afhente kompost på mange lokale genbrugsstationer. Komposten her har den fordel, at den er varmebehandlet, hvilket betyder, at den indeholder minimalt med ukrudtsfrø. Vær opmærksom på, at komposten kan være ret næringsrig, så drys den kun ud i mindre mængder til frø- og småplanter. 

Læs også: 7 tips til mindre affald i hverdagen

Hør Alt om havens havemand fortælle, hvad han putter på sin kompost: