Krydderurter

Safran - dyrk selv verdens dyreste krydderi

af Bente Halkjær 18.08.2016
Foto: Kira Brandt
Det er kostbart at fylde mad og boller med det gule krydderi safran - men heldigvis kan du dyrke det selv! Du skal bare lægge safranløgene inden slutningen af august – så kan du høste i oktober.

Safran er uden sammenligning verdens dyreste krydderi. Og det er egentlig ikke så underligt. Der skal nemlig samles støvfang fra omkring 100.000 planter, før man har et kilo safran. Heldigvis er planten samtidig meget aromatisk, så man skal kun bruge ganske lidt i sine gryderetter eller hjemmebagte boller, før de tager smag af det gule krydderi.

Sådan dyrker du safran-krokus

Det er ret fantastisk, at safran på en gang kan være verdens dyreste krydderi, og være nemt selv at dyrke. Selvom safran sandsynligvis stammer fra Grækenland og Tyrkiet, kan du sagtens selv dyrke den og høste dit eget værdifulde krydderi.

Du skal lægge løgene et lunt og beskyttet sted i veldrænet jord, hvor der er rigeligt med sol. En god løsning er i krukker eller i et drivhus.

Sådan ser safran-blomsten ud.

Safranblomsten.

Selve planten er er en lille krokus ved navn safrankrokus, Crocus sativus. Den blomstrer om efteråret, så du skal lægge løgene i jorden i løbet af sommeren og senest i slutningen af august. Læg dem i 10-15 cm’s dybde med en afstand på 5 cm, så der er plads til, at hvert løg kan udvikle sideløg. Jorden må gerne være kalkholdig, men vigtigst er det, at den er veldrænet, da løgene ellers går til.

Læs også: Cheesecake med safran og granatæble

Høst, tør, brug Safran

Engang i oktober kommer blade og blomster på samme tid. Du kan høste safranen, så snart blomsterne springer ud. Herefter tørrer du støvfangene ved at lægge dem på et stykke køkkenrulle. De tørrer hurtigt, da de er så spinkle. Opbevar dem mørkt i en tætsluttende æske eller lille dåse, til du skal bruge dem.

Løgene kan blive i jorden og evt. dækkes til om vinteren med granris el.lign. Foretrækker du at grave løgene op, kan du gøre det, når bladene er visnet ned. Opbevar løgene mørkt og køligt indtil næste år, hvor du kan lægge dem i jorden igen. Selvom du næppe får en stor høst, når du dyrker safran, er det anstrengelserne værd. Blomsten er rigtig pæn, og safranen er et skønt krydderi, hvis gule farve og delikate smag er en uundværlig ingrediens i fx paella, bouillabaisse og svenske safranboller også kaldet lussekatter.

Trin for trin-guide: Perlehyacint, vores favorit forårsløg.

Se flere smagslækre opskrifter med safran i galleriet herunder: