krydderurter på altan
Krydderurter på få kvadratmeter

Vil du dyrke krydderurter på altanen? Med disse tips er du godt på vej mod succes!

Af Bente Halkjær 25.04.2024
Foto: Tia Borgsmidt
Der findes ikke noget skønnere end at kunne træde et enkelt skridt uden for sin dør og plukke alverdens velsmagende, duftende krydderurter til maden. Og selv på en lille altan kan du opnå den lykkefølelse.

Mange krydderurter holder af sol og varme, og de vil derfor trives glimrende på en lun altan. Krydderurter ikke bare dufter og smager skønt. De er også dekorative og værd at dyrke på grund af deres udseende. Du kan fylde hele altanen med krydderurter eller plante dem sammen med sommerens blomster i altankasser og krukker. Men tjek gerne de enkelte planters krav til sol, skygge, jordtype og vanding, inden du planter dem sammen. De skal helst stille nogenlunde samme krav til det hele for at trives optimalt.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Krydderurter er kendetegnet ved at sprede en vidunderlig duft ved den mindste berøring, så de er derfor gode til at skabe stemning på altanen, hvor man ikke kan undgå at røre ved dem. Udvalget af krydderurter er stort, og det er en god idé at tage udgangspunkt i de urter, du er gladest for at bruge i madlavningen. Så kan du supplere med planter, du bare har lyst til at afprøve, eller som du synes, er særlig fine at se på.

Vil du dyrke en krydderurt, hvor smag og duft overrasker, så er olivenurt et godt bud. Den både dufter og smager af oliven. Planten er ikke så robust, så sørg for at give den en beskyttet placering, når vinteren kommer. Er du på udkig efter høje krydderurter, så prøv løvstikke, dild eller ananassalvie – sørg eventuelt for støtte. Og er du vild med citron, så fyld en krukke med citronmelisse, citrontimian og citronverbena.

Krydderurter på altanen

Pluk til vinteren

Krydderurternes rige er stort. Den rummer såvel enårige som flerårige planter, og du kan sagtens blande begge typer. Blandt de enårige finder du urter som basilikum, dild og koriander, mens purløg, timian, mynte og merian dukker op år efter år. Planterne har deres velkendte dufte, men undertiden kan man finde planter, der byder på to duftoplevelser i én, f.eks. citrontimian og solbærsalvie.

Når du skal plante dine krukker og altankasser til er det vigtigt at vælge sunde og friske planter og lade dem suge godt med vand forud for plantningen. Du kan dyrke krydderurter i alle former for beholdere, men sørg gerne for et godt dræn i bunden ved at bruge lecakugler, potteskår eller kogler. Vælg gerne en beholder, der er til den store side, så tørrer jorden ikke så hurtigt ud. Fyld beholderen op med krukkemuld, og placer planterne i beholderen, gerne med lidt afstand, så de har plads til at vokse og udvikle sig. Fyld op med jord omkring planterne og tryk jorden let til.

Krydderurter på altanen

Sammen hver for sig

Krydderurter som mynte og citronmelisse breder sig gerne en del, og disse planter har derfor gavn af rigeligt med plads. Hvis du dyrker dem i hver sin beholder, kommer de ikke til at tage plads og lys fra knap så ivrige vækster. Men vælger du at dyrke de livlige planter sammen med andre, så høst rigeligt af dem, så de ikke kommer til at fylde for meget i beholderen. Og vokser urterne hurtigere, end du kan nå at spise dem, så brug dem i buketter.

Planterne dyrker vi primært på grund af de aromatiske blade, som giver det sidste pift til maden, men du kan også opleve et fint flor hos mange af dem. Ofte er blomsterne i rosa og violette toner, så de passer smukt sammen. Der kan dog også optræde andre farver, som kan være et friskt pust på altanen, for eksempel ananassalviens røde blomster. Klip krydderurterne tilbage, hvis de bliver for ranglede. Men hvis dine krydderurter vokser godt til, kan du tørre nogle af dem til brug i køkkenet senere på året. Pluk små buketter, bind et bånd omkring stilkene og hæng buketterne til tørre med stilkene opad. Når krydderurterne er tørrede, kan du nippe bladene af og opbevare dem i en dåse eller et krydderiglas. Når vinteren kommer, kan du fjerne de enårige planter. Og de andre planter kan det være en god idé at dække til, så de overlever vinteren og er klar til en ny sæson næste år.

Krydderurter på altanen

Lav et minibed i en kurv, og stil den, så du nemt kan komme til at plukke af urterne, f.eks ved køkkenvinduet eller på bordet, så du kan krydre maden, mens du spiser. I kurven gror citrontimian, jordbærmynte og olivenurt, persille, blomsterkarse, surkløver og citronmelisse sammen.

Mynte med anderledes smage

Nogle krydderurter overrasker med deres smag, og der findes især mange sorter af mynte med uventede, men dejlige smage og dufte. Planterne er flerårige, men dæk dem eventuelt lidt til om vinteren. Du kan blandt andet dyrke disse:

Chokolademynte. Kan blive op til 30-40 cm høj. Blomsterne er lyslilla.

Grapemynte. Bliver 30-40 cm høj og udvikler små, lyserøde blomster i løbet af sommeren.

Jordbærmynte. En forholdsvis lille mynte med en højde på 20- 30 cm. Blomsterne er lyslilla.

Ananasmynte. Har en højde på omkring 40 cm. Bladene er brogede, og blomsterne er lyslilla.

Bananmynte. Opnår en højde på omkring 25 cm. Blomsterne er lyslilla.