Der er intet, der kan løfte maden som friske krydderurter direkte fra haven – eller altanen! Dyrker du dine egne krydderurter, har du altid et dejligt bredt udvalg af krydderurter hele sommeren, som spreder en skøn aromatisk duft og giver en fantastisk smag til sommerens mad, desserter og drinks. Sidst men ikke mindst er krydderurter meget dekorative, især når de blomstrer.
Vil du plante krydderurter i altankasser, skal du sørge for, at de får de bedste betingelser for at holde hele sæsonen. I videoen får du tips og tricks til, hvordan du sørger for at fylde din altankasse med de rette krydderurter - både i forhold til smag og udseende.
Mange krydderurter er velegnede til krukker og altankasser, så du kan sagtens udfolde din spirende interesse for det grønne planteliv, selvom du bor i lejlighed.
Det er en god ide at vælge nogle krydderurter, som er lidt robuste og kan tåle at tørre lidt ud. Der vil tit være blæst og vind oppe på altanerne, som kan udtørre krydderurterne lidt ud.
Planter der har blade, der er lidt lodne, rå eller tykke, vil tit være mere robuste overfor udtørring. Også planter såsom timian, der er lidt tør af sig selv, er velegnet til en altankasse. Få den fulde gennemgang af de forskellige krydderurter længere nede i artiklen.
Når du skal dyrke krydderurter på altanen, kan du både gøre det i krukker og i en altankasse. Det vigtigste er at plante dem i noget, der har drænhuller i bunden. Drænhullerne gør at krydderurterne ikke drukner, når der kommer regnvejr. Derudover skal der noget drænmateriale i bunden f.eks. lecakugler eller lignende.
Når du planter krydderurterne fra potten over i din altankasse eller krukke, kan de være en god ide at løsne rødderne lidt. Nogle gange kører rødderne meget rundt om sig selv og jorden fra potten og i så fald er det meget godt at løsne rodklumpen lidt, da planten ellers kan have svært ved at brede sig ud i resten af jorden
Krydderurter kan dyrkes i almindelig pottejord, men hvis man vil give de forskellige krydderurter helt optimale forhold, skal man vælge den jord, der passer bedst til den enkelte krydderurt.
Når du dyrker spiselige ting, skal du være ekstra opmærksom på, hvilke krukker og altankasser, du tager i brug. De kommer nemlig i mange forskellige materialer, hvoraf nogle kan være giftige eller farlige. Når du vælger krukker og altankasser til dine krydderurter, skal du derfor vælge nogen, der er velegnede til at dyrke spiselige ting. Dette vil ofte være vist med et symbol af et glas eller en gaffel på produktet.
Hvis du vil starte helt fra bunden, kan du købe krydderurter som frø. Her kan det være en god ide at forspire krydderurterne enkeltvis i mindre krukker indendørs, inden de plantes ud. Så frøene i foråret, så de er klar til at blive plantet ud i starten af sommeren.
Den nemme opstart til at dyrke sine egne krydderurter er at købe planter, der allerede er forspiret og vokset en del. De er klar til at blive plantet direkte ud i altankassen, og du kan nyde krydderurterne med dem samme.
Du kan finde krydderurter både i supermarkedet og på planteskoler. Når du skal plante krydderurter ud og dyrke dem selv, kan det være en fordel at købe krydderurterne fra en planteskole. Her vil de ofte have et større rodnet, der gør det lettere for dem at blive ved med at vokse, når du planter dem ud.
Du kan sagtens plante forskellige krydderurter sammen, så du har lidt blandet at vælge imellem. Man kan desuden lave et meget dekorativt krydderurtebed ved netop at samle flere forskellige. Det kan dog være en fordel at samle de krydderurter, der har brug for samme næring, solmængde og vand.
Persille, basilikum og purløg har alle brug for meget vand, og de bliver også glade for en del gødning. Disse er derfor egnede at plante sammen.
Ligeledes trives oregano og salvie godt sammen, fordi de ikke har brug for ret meget vand eller gødning.
Krydderurter skal vandes ret ofte, så de ikke begynder at hænge. Er det en varm sommer, kan de have godt af at blive vandet lidt hver dag. I lidt køligere perioder tidligere og senere på året, er 3 gange om ugen nok. Det gode ved at have krydderurterne på altanen er dog, at de automatisk bliver vandet, når det regner.
Krydderurterne må ikke tørre ud, men får de for meget vand, risikerer du også hurtigt at drukne dem. Netop derfor er drænet i altankassen vigtig, for så er du udenom problemet med overvanding.
Det er en stor fordel, hvis der er godt med sol på din altan, for krydderurterne elsker sol og varme. Placér derfor krydderurterne et sted, hvor der er masser af lys. Du kan eventuelt rykke dem lidt efter solen, hvis du frygter, at de ikke får nok på den sædvanlige placering. Nogle krydderurter er mere solhungrende end andre, så hvis du vil have succes med f.eks. basilikum er sollys og varme helt afgørende.
Har du en mere skyggefuld altan? Bare rolig, du behøver ikke opgive drømmen om friske krydderurter! Der er nemlig også krydderurter, der ikke kræver lige så meget sol.
Disse krydderurter kan trives på din skyggefulde altan:
Eller sørg for at plukke og bruge godt af dem! Krydderurter kan vokse sig meget store, hvis de bare får lov at stå. Det kan derfor være nødvendigt at klippe dem lidt ned. Når de store planter klippes ned, sikrer du desuden, at der bliver plads til at nye, friske skud kan gro. Dette gælder især for de flerårige krydderurter, der har lidt træagtige stilke, såsom timian.
Husk ikke at smide de beskårede stængler og blade af krydderurterne ud. Kan du ikke bruge dem med det samme i madlavningen, kan de friske krydderurter nemlig sagtens tørres og gemmes til senere. De kan også bruges til at lave lækre grønne olier eller kryddersalt!
En del krydderurter er flerårige og kommer derfor automatisk igen år efter år. Dette gælder krydderurter som estragon, rosmarin, salvie, timian, purløg og persille.
Andre krydderier et etårige, såsom basilikum, koriander og dild. Disse skal du altså skifte ud og plante nye af, såfremt du ønsker dem igen næste år.
Basilikum
Denne alsidige krydderurt kan bruges i en meget bred vifte af madlavning og er derfor en formidabel krydderurt at dyrke selv. Basilikum er dog også en af de sværere krydderurter at holde liv i, da den er lidt sart overfor vind og udtørring og desuden kræver meget sol og varme. Basilikum kan sagtens fungere på altanen, hvis du har et område, hvor der er lidt læ samt masser af lys. Læs mere om at dyrke basilikum her.
Salvie
Salvie er en fin krydderurt, der har lidt pelsede blade. Det er en flerårig krydderurt, der står bedst i fuld sol og porøs, veldrønet jord. Salvie er især kendt fra den italienske ret saltimbocca, hvor den giver smag til det lækre kød.
Mynte
Er du vild med mojitos eller den friske myntesmag i salater og desserter, så skal du dyrke mynte på altanen. Mynte er en nem krydderurt at dyrke selv. Det sværeste er næsten at begrænse den, da den hurtigt vokser og breder sig. Skal du have en sikker dyrke-succes med din første krydderurt, så er mynte et godt valg! Læs mere om dyrkning af mynte her.
Timian
Timian er meget velegnet til altankasse, fordi den kan tåle udtørring og står år efter år. Timian står godt i let, porøs og lidt sandet jord. Når du dyrker timian, gør du desuden noget godt for biodiversiteten, da plantens blomster tiltrækker bier. Det er både godt for bierne og øvrige blomster, du måske har på altanen. Timian har en fantastisk smag frisk fra planten eller tørret, som nok er den form, de fleste kender fra køkkenet. Læs mere om timian lige her.
Rosmarin
Rosmarin er også en af de krydderurter, der er vild med sol og varme. Det er en flerårig krydderurt, der dog skal beskyttes mod frost om vinteren. Dyrk den i letdrænet og porøs jord. Frisk rosmarin er fantastisk krydderi til brød og ovnkartofler. Bliv klogere på pasning og pleje af rosmarin her.
Koriander
En krydderurt, der virkelig kan dele vandene, men som er lækker at have frisk på altanen, hvis du er vild med smagen. Koriander skal dyrkes i let, porøs jord og gerne stå lunt og solrigt. Læs mere om at dyrke koriander her.
Estragon
Denne krydderurt kan både stå i sol og halvskygge, men gerne lunt og i læ. Derudover kræver den en del vand. Estragon er en flerårig plante, som kan vokse sig rigtig stor. Den har en skøn smag, og hvis du kaster dig ud i en hjemmelavet bearnaise, så må det også være med frisk, hjemmedyrket estragon.
Oregano
Oregano er en af de krydderurter, som mange nok primært bruger i tørret form. Det er dog en skam, for den friske udgave giver en helt anden smag, som man ikke må snyde sig selv for. Oregano er en hårdfør krydderurt, der kan overvintre, hvis man beskytter den mod frost. Den kan dyrkes i næsten al slags jord men står især godt i løs, tør jord. Læs mer eom dyrkning af oregano her.
Persille
Hjemmedyrket persille er perfekt til alt fra stegt flæsk med persillesovs til falafler. Persillen kan dyrkes i både halvskygge og fuld sol, og den står bedst i fugtig, velgødet jord. Hvis du har for meget, kan denne krydderurt nemt fryses, så du også kan nyde din hjemmedyrkede persille i vinterhalvåret. Få mere viden om dyrkning af persille her.
Purløg
Der er ikke noget bedre end at klippe helt frisk purløg på sin kartoffelmad. De lange, grønne stængler er nemme at dyrke selv. De kommer allerede tidligt på året og står længe ind i efteråret. En ekstra fordel ved purløg er, at de blomstrer med de flotteste lilla blomster, der både pynter i altankassen og på tallerkenen – blomsten kan nemlig også spises. Dyrker du purløg, er det en rigtig god ide at give den noget gødning og masser af vand. Læs meget mere om persille her.
Dild
Dild er en af de krydderurter, der spirer hurtigt men skal sås flere gange, hvis du ønsker frisk dild hele sommeren. Du kan regne med at skulle så nye frø ca. hver 3-4 uge, men til gengæld kan den gro helt fra forår, over sommeren og til efterår. Dild kræver sol, fugtig, veldrænet jord og gerne lidt gødning.