Slip af med flisepest på terrassen
Terrasse og altan

Sådan fjernes flisepest

af Max Martinussen 17.01.2022
Foto: Lene Karin Kristiansen og Shutterstock.
Triste, pestramte fliser kan nemt lægge en dæmper på den første forårsdag på terrassen. Med lidt knofedt og de rette midler kan belægningen hurtigt blive som ny.

Fliser bliver hurtigt ramt af alger og flisepest. Begge dele er vækster, der gror på flisernes overflade, og ingen af dem er særligt kønne. Flisepest er et populært navn for det lav, der indfinder sig på de fleste, stenede overflader, hvor der er lys og fugt. Sammen med alger giver det hurtigt en forholdsvis ny belægning et misligholdt udseende. Hvis ukrudt og mos tilmed får lov til at fylde fugerne, er terrassen alt andet end indbydende på årets første forårsdag.

3 hurtige om at rense fliser

  1. Højtryksspuleren kan spule så kraftigt, at den beskadiger fliserne, og det er let at blive utålmodig og skrue op for trykket.
  2. Gamle råd som at feje terrassen med sand og bruge brun sæbe til rensningen har dårlig eller ingen effekt.
  3. En terrassevasker klarer opgaven, men er hård ved belægning og fuger.

Hvordan fjerner man flisepest?

Flisepest fjernes med fliserens, vinterdækning eller med en flisevasker til en højtryksrenser. Fliserens er kemiske midler imod flisepest. Alternativt kan du dække terrassen med sand om vinteren, så vil flisepesten mangle lys og være stort set væk næste forår. Fliserne kan desuden renses med en flisevasker – undgå almindelig højtryksrenser.

Sådan rengør du belægninger

Der er tre måder at rense fliser på: Knofedt, kemi og højtryksrenser. Med knofedt og lidt værktøj kan overflade og fuger blive ganske fine. Brug en stiv kost og en flisestålbørste til at skrubbe overfladen og et ukrudtsjern — også kaldet en fugerenser — til at rengøre fugerne. Knofedt slår derimod sjældent til, når det gælder de genstridige alger og den triste flisepest. Hvis du ikke kan leve med flisernes patina, må der skrappere midler til.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Både alger og flisepest kan behandles med kemi, og det giver klart det flotteste resultat. Flise- og algerens sælges i de fleste byggemarkeder. Som det er med alle skrappe rengøringsmidler, er det vigtigt at vælge miljøgodkendte midler.

Fliserens blandes med vand, før det smørers ud over belægningen. Ofte skal det virke en tid, før fliserne skrubbes med en stiv børste. Også her må der lidt knofedt til, så smør midlet ud over få kvadratmeter ad gangen. Brug gummistøvler, hold kæledyr og børn væk, og sørg for, at du ikke får midlet på huden.

ukrudt i fuger på fliser

Pas på med højtryksrenseren, når du fjerner flisepest

Orker du ikke at skrubbe løs med den stive børste, så overvejer du måske at bruge højtryksrenseren. Rigtig nok er højtryksrenserens skarpe stråle effektiv til at rengøre fliserne, og det er da også ganske tilfredsstillende at gå der og spule løs. Men pas på — faktisk er højtryksspuleren så kraftig, at den beskadiger flisernes overflade. Det forkorter flisernes levetid og gør det langt lettere for alger og flisepest at fæstne sig på overfladen igen. Vælger du alligevel højtrykket, så er det en god idé at bruge et særligt mundstykke til højtryksrenseren, der kaldes en terrassevasker. En terrassevasker har roterende dyser, der fordeler trykket ud på et større område, så fliserne ikke lider overlast i samme grad. Terrassevaskeren kan dog være hård ved fugerne, så ret ofte er det nødvendigt at efterfylde fugerne med fugesand.

Højtryksrenser renser belægninger.

Forebyg alger og flisepest

Hvis du ikke orker den helt store forårsklargøring igen til næste år, kan du hen over vinteren dække terrassen med et lag sand — så får flisepest og alger ikke det nødvendige sollys, og som bonus er fugerne fyldte og fine, når du fejer laget væk til foråret. Du kan også vælge at imprægnere dine fliser. I flere byggemarkeder fås fliseimprægnering, som er et middel, der sprøjtes på fliserne for at forsegle overfladen. Det forebygger både slid, alger og flisepest. Forseglingen skal udføres efter en grundig rengøring af belægningen og er derfor oplagt at anvende lige efter forårsrengøringen.