Japansk pieris
Træer og buske

5 tips til japansk pieris

Af Anita Banner Foto Dean Lewis/Unsplash og Hanne Gabel Christensen 14.03.2023
Japansk pieris, Pieris japonica, er en stedsegrøn vækst, der står hele vinteren med dekorative, røde eller hvide knopper. Få 5 tips til japansk pieris her!

5 tips til succes med japansk pieris

Japansk pieris, Pieris japonica, er en stedsegrøn vækst, der står hele vinteren med dekorative, røde eller hvide knopper. Blomsterne springer ud med hvide eller rosa blomster fra februar-marts og et godt stykke frem. Læs, hvordan du passer planten optimalt.

1. Sur jord og regnvand

Japansk pieris er en surbundsplante, som gerne vil plantes i en kalkfattig jord. Har du ikke et surbundsbed i haven, kan du grave et hul og fylde det med surbundsjord fra planteskolen og evt. visne grannåle. Du kan plante året rundt, men om sommeren skal du vande en del mere. Vand gerne med regnvand, som også er kalkfrit. Du skal kun gøde japansk pieris to gange om året, nemlig i april og juni. Gød kun med gødning til surbundsplanter.

2. Sol og skygge

Selvom japansk pieris er en nem og hårdfør plante, er den ikke helt ligeglad med, hvor den bliver placeret i haven. Sørg for, at den får både sol og skygge i løbet af dagen – for meget skygge går dog ud over blomstringen. Plant den evt., så den står lidt beskyttet mellem andre buske, f.eks. sammen med rododendron og azalea.

3. Vær tålmodig

Som udgangspunkt er japansk pieris en lav, bred busk, men højden varierer. Nogle sorter kan udvikle sig til små træer på op til to meter, men planten er langsomt voksende, så det tager en del år. Derfor skal du være tålmodig, hvis du vil have en høj plante. Køb evt. en, som allerede er i god vækst, selv om den koster lidt mere på planteskolen.

4. God i krukker

Har du kun en altan eller lille have, kan du sagtens dyrke japansk pieris i en stor krukke. Vælg en krukke, der har hul i bunden, og lav et dræn, f.eks. med lecakugler, så overskydende vand kan løbe fra. Husk at planter i krukker skal vandes oftere, og at japansk pieris helst ikke må udtørre. Gød også gerne planten, så den holder i længere tid.

5. Beskær med måde

Japansk pieris behøver ikke at blive beskåret, men den kan sagtens tåle det, hvis du synes, at det er nødvendigt. Det bedste tidspunkt for beskæring er i det tidlige forår, hvilket dog kan gå ud over årets blomstring.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.