Klematis er nemme at stiklinge-formere
Blomster & Planter

5 tips til succes med klematis

Tekst: Anita Banner Foto: Jytte Boch 23.06.2022
Klematis er en populær klantreplante hos mange haveejere. Vælger du forskellige sorter, kan du nyde den blomstrende skønhed helt fra forår til efterår. Få vores bedste tips til klematis her!

Den klatrende klematis kan danne en blomstrende væg på både altanen, terrassen og havens pergolaer, stativer og småhuse. Den fås i tre varianter med en masse sorter til, så du kan have blomster fra det tidlige forår, til frosten kommer.

5 tips til klematis

1. Klip stænglerne i juni

Tager du stiklinger af klematis, varer det op til otte uger, før de slår rødder. Klip stænglerne i juni, hvor de er halvmodne. Klip dem over et bladpar, og sæt dem i potter med jord. Træk en plastikpose over potterne. Stil dem lyst, men køligt, indtil planterne kan komme i havejorden.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

2. Plant klematis dybt

Klematis kan udplantes på alle tidspunkter, men forår og efterår er at foretrække, da jorden er mere fugtig, og behovet for vanding er lille. Plant dem dybt – gerne 10-15 cm dybere end jorden i potten. Skal klematissen kravle på et fritstående espalier eller op i et træ, skal den plantes på den mest skyggefulde side, da rødderne og den nederste del af planten skal have det køligt.

3. Hjælp planten på vej

Klematis er en klatreplante, og den griber fat i hvad som helst med sine bladstilke. I starten kan planten have brug for, at du hjælper den på vej, så den får ordentlig fat. Bind den op ad en støttepind, et hegn, et espalier eller lignende.

4. Sørg for dræn omkring planten

Planten skal have rigeligt vand og næring, men den kan ikke lide at stå med rødderne soppende i vand, så der skal være godt dræn under og omkring plantens rødder. Grav derfor et dybt hul, der er mindst 40 cm bredt og dybt. Er jorden leret, lægger du et lag drænende grus eller sten i bunden og blander jorden med lidt kalk og halvomsat kompost. Almindelig god havejord blandes ikke med noget, men dækkes derimod med et lag halvomsat kompost efter plantning, så planten har noget at leve af.

5. Beskær efter type

Klematis kan inddeles i tre grupper: Gruppe 1 er de forårsblomstrende, der begynder i april. De blomstrer på knopper udviklet året før og må ikke beskæres før blomstring. Behøver kun beskæring, hvis de bliver for store. Gruppe 2 er de forsommerblomstrende, der oftest blomstrer to gange. Hovedblomstringen sker fra midten af maj-juni på knopper fra året før og igen i juli-august med en lidt mindre blomstring. Kan beskæres sparsomt i efteråret. Gruppe 3 blomstrer fra juli-september på knopper udviklet samme år. De skyder fra bunden hvert år og klippes derfor ned til 20-30 cm over jorden i januar-marts.

Tips til klematis