Oliventræ på terrassen
Træer og buske

Guide: Dyrk oliventræer i haven

af Redaktionen. 2.02.2021
Foto: Anastazia Anjo Jørgensen og Torben Djenner
Det elegante oliventræ er smukt i haven eller i boligen, hvor det giver et rustikt, elegant præg. Få succes med et sundt og flot oliventræ med denne guide.

Skal du til at plante et oliventræ? Eller er du i tvivl, om det snart skal beskæres? Måske nærmer vinteren sig, og hvad gør du så? Uanset, hvor i processen, du står med dit oliventræ, så kan denne guide hjælpe dig. Vi har samlet de bedste tips og tricks til at få et flot og sundt oliventræ lige her!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Oliventræet, Olea europaea, er et stedsegrønt træ, som stammer fra Middelhavsområdet. Det kan i sine naturlige omgivelser blive flere tusind år gammelt og op til 15 meter højt. Det vokser dog langsomt, og det bliver væsentligt mindre under danske forhold.

Pasning af oliventræ

Oliventræer kan stå både indendørs og udendørs, men de tåler ikke frost, og de egner sig derfor ikke til at stå ude i de danske haver året rundt. For at kunne flytte træet, er det derfor en fordel at plante det i en krukke.

Oliventræ i krukke

Oliventræet kan som sagt vokse sig meget stort, men vokser også langsomt og mindre under danske forhold. Du kan derfor sagtens plante det i en krukke, uden at være bange for, at den er vokset ud af den om et år. Sørg dog for at vælge en krukke, der er stor nok til, at det kan vokse.

Det er vigtigt, at du vælger den rigtige krukke, så træet ikke vælter. Plant det i en stor krukke med en stor, flad bund, der sikrer, at blæsten ikke vælter træet omkuld. Krukken skal også have dræn i bunden, så vandet kan løbe fra.

Vælg den rigtige jord til oliventræet

Når du omplanter dit oliventræ, er det vigtigt at vælge den rigtige jord, hvis træet skal trives. Jordblandingen skal indeholde ler, og den skal være luftig, så rødderne kan få luft. Køb gerne ”middelhavsjord” som er egnet til middelhavsplanter, som oliventræ, og minder om den røde mineraljord fra middelhavsområdet. Jorden indeholder blandt andet jern, som planterne nemt kan optage, hvilket giver den flotte grønne farve i bladene.

Når du skal plante oliventræet

Oliventræet skal plantes i nogenlunde samme dybde som det stod i potten, da det blev købt. Du kan med fordel slå lidt af lerklumpen omkring træets rødder i stykker, når det skal ned i krukken med den nye jord. Det gør det nemmere for rodnettet at få fat, men du må selvfølgelig ikke slå rødderne i stykker i processen.

Flot oliventræ i trækrukke.

Lys, vand og gødning

Oliventræer trives i solen, så find gerne en placering, der er solrig og uden for meget vind.

Vær sparsom med vandingen af dit oliventræ. Oliventræet kommer oprindeligt fra tørre områder og tåler derfor ikke for meget vand. Jorden må ikke blive helt tør mellem vandingerne, men det er bedre, at den tørrer lidt ud, end at den overvandes.

Der er dog ingen regel uden en undtagelse. Nyplantede træer skal nemlig have vand oftere, indtil rodsystemet er etableret.

TIP: Falder af bladene af? Det skyldes sandsynligvis overvanding. Hvis bladene er gule, kan det betyde for lidt vand.

Du kan gøde dit oliventræ for at fremme vækst og blomstring ca. hver anden uge. Brug specialgødning til oliventræer og citrusplanter og følg anvisningerne om dosering på pakken.

TIP: Har bladene fået brune pletter? Det kan skyldes overgødning.

 

Hvor skal oliventræet overvintre?

Træet stammer fra lande med varme temperaturer og tåler derfor kun minimal frost. De kan derfor ikke klare vinteren i den danske have. I starten af efteråret kan du med fordel rykke træet tættere på husmuren, hvor det er lidt varmere.

Flyt træet ind i slutningen af oktober eller starten af november, men lad det stå et køligt sted ved maks 10°. Tager du oliventræet ind i en varm stue med tør luft, risikerer du, at det smider alle bladene, fordi det er for varmt.

Har du et drivhus, en garage eller en kold udestue, kan du også lade træet stå der ved 5-10°. Bliver det meget koldt, skal hele træet pakkes ind i bobleplast, som fjernes igen, når den bidende kulde forsvinder.

Giv træet en smule vand gennem vinteren, men pas på med at give det for meget. Til foråret, hvor de nye blade begynder at skyde frem, skal oliventræet have gødning samtidig med, at du begynder at vande regelmæssigt igen.

Beskæring af oliventræet

Det er en god ide at beskære dit oliventræ, da det hjælper med at forme træet og fremmer væksten. Det er optimalt at beskære i starten af foråret.

Oliventræer vokser fra knopper, der sidder yderst på grenene. Når du skal beskære, skal du derfor lægge snittet over knoppen, så du kun tager det yderste, og ikke fjerne knoppen fra træet.

Man kan med fordel tynde lidt ud omkring træets midte, så der er plads til alle grenene kan få lys. Selvom beskæring fremmer væksten, skal du også være varsom med at beskære for meget, da det sætter træet flere år tilbage.