Hortensiaer - sådan skifter du farven
Træer og buske

Guide: Skift farven på dine hortensiaer

Af 0 9.05.2022
af Anita Banner. Foto: Frank Kirkegaard
Skal dine hortensiaer være blå eller måske rosa i år? Det er faktisk muligt at bearbejde dine hortensiaer, så de får den farve, du ønsker dig. Se her hvordan!

Hortensiaer findes i mange arter og farver, og hvis du specifikt drømmer om blå eller rosa hortensiaer i haven, skal du være på forkant med bearbejdningen. Du kan nemlig ikke være sikker på, at de hortensiaer, du allerede har i haven, har samme farve den kommende sæson.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hvordan skifter jeg farven på min hortensia?

Det, der afgør hortensiaernes farve, er jordens surhedsgrad. Har havejorden en PH-værdi på under 5, er den sur, og hortensiaerne vil blive blå. Er PH-værdien derimod over 5, vil du få violette eller rosa hortensiaer. Dette gælder for de mest almindelige sorter af hortensia - på nær de hvide som ikke bliver påvirkede af surhedsgraden.

En svagt sur jord giver rosa hortensiaer og jo mere syre, der er i jorden jo mere blå bliver blomsterne. Det skyldes at syren opløser aluminium i jorden, så det er muligt for planterne at optage den. Derfor kan du også gøre dine hortensiaer blå i en fart ved simpelthen at tilføje aluminium-sulfat, som er let for planten at optage.

Sådan gør du dine hortensia rosa:

Drømmer du om rosafarvede hortensiaer til sommer, skal du fra januar og frem til maj give dem et kalktilskud.

Kalktilskud kan fås i de fleste havecentre og hos planteskolen. Kalktilskud er typisk et middel der kan anvendes i hele haven og bruges som regel ved udstrøning, hvor det vil blive opløst, når det regner.

Sådan gør du dine hortensia blå:

Foretrækker du dine hortensiaer blå, skal de helst være plantet i ren spagnum, men du kan også give cirka 1 gram aluminiumsulfat per kvadratmeter i bedet omkring hortensiaerne om foråret og efteråret.

Aluminiumsulfat kan også købes i havecentre og på planteskoler, hvor du finder de øvrige tilskuds- og gødnings-produkter.

Pst... Husk at passe på din hortensia i vintermånederne

Vil du sikre dig, at dine hortensiaer står smukt til sommer, skal du sørge for at dække dem med gran eller andet vinterdække. Sætter den hårde frost ind, kan blomsterknopperne nemlig blive ødelagt.

Du kan også flytte dem ind langs husmuren, hvor der typisk er varmere end på terrassen. Dæk dem godt til, da krukkeplanter er mere udsatte end planter i haven. Du kan også stille krukkerne et frostfrit, men køligt sted - for eksempel i et udhus.