Kejserbusk: Dyrk vinterblomstrende buske i haven
Det er ikke alle, der forbinder vinter med duftende rosa blomster, men selv i årets kolde måneder, er det muligt at have blomster i haven, hvis du satser på de rigtige buske.
Kejserbusk, Viburnum bodnantense, får lyserøde duftende blomster på de bare grene i november-december. Den er en perfekt tilføjelse til den til tider alt for stedsegrønne vinterperiode, og hvis du ønsker dig en have, der har lidt af det hele, er kejserbusken en fantastisk kompagnon i det tidlige forår ─ og så er de første forårsløg også i fornemt selskab. Her kan du læse alt, du bør vide om kejserbusken og dyrkning af den i haven.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
Dyrkning af Kejserbusk
Udseendet på kejserbuksen
Kejserbusken er løvfældende og bliver op mod 3 meter, hvis den får lov. I de første år er den opretvoksende, men senere har den en noget mere overhængende vækst. Bladende er lancetformede og med rødlige bladstilke. I høsten bliver den rødlig, næsten over i violet.
I milde vintre blomstrer den så tidligt som november og december, og ellers i det tidligste forår, marts-april. Hård frost sætter blot blomstringen i stå, men den fortsætter utrætteligt, når vejret igen tillader det.
Blomsterne er rosa i knop og bevæger sig over i sart, lys rosa, nærmest lyserød, når de springer ud - og så dufter de tilmed sødt og dejligt, når du går forbi.
Pynt med forårsblomster
Hvor skal du plante kejserbusk?
Kejserbusk gør sig bedst som solitærbusk og i lette busketter. Planter du flere, kan du plante én plante pr. m2.
Sådan en vinterblomstrende skønhed gør sig absolut bedst i forhaven eller ved vinduer, da blomstringen foregår i de kolde måneder, hvor ophold i haven er begrænset. Det lyserøde pift er en kærkommen afstikker fra mange af vinterens stedsegrønne farver. Kejserbusken nyder en fugtighedsbevarende og næringsrig jord. Placér busken i sol eller halvskygge, her vil den trives.
Beskæring af kejserbusk
Du kan beskære din kejserbusk, så snart blomsterne er visnet ned. På den måde får du alt ud af de skønne blomster, og samtidig har planten hele sommeren til gro. En udtynding kan desuden være med til, at busken får lys og luft til at skyde nedefra, og derved opnår du en tættere form, end den oprette vækst ellers ville tillade.
Guide: Beskæring og beskæringstidspunkter