Sart rosa og hvide blomster på dronningebusk
Træer og buske

Sådan dyrker du dronningebusk

af Max Martinussen. 1.05.2021
Foto: Colourbox.
Dronningebusk står som en imponerende rosa sky i forsommeren – læs med her om alt, du bør vide om beskæring, pasning og pleje.

Pasning af dronningebusk

Dronningebusk, Kolkwitzia amabilis, er et fornemt blikfang i haven, når den imponerer med sine skyformede kaskader af sart rosa blomster ─ og så er den tilmed ganske simpel at passe.

Udseende

Dronningebusk er en løvfældende prydbusk, der bliver 3 meter både høj og bred. Ældre planter der trives, strækker sig op mod 4 meter.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Væksten er overhængende, og busken skyder fra basen, og bliver ganske tæt, hvis den har god plads.

Busken blomstrer i maj og juni med et væld af små klokkeformede blomster i sart rosa, med et spættet orange indre. Nye skud bærer ikke blomster det første år. Bladene er små, ægformede og dækket af hår, med brunlige høstfarver. Frugterne er små behårede nødder, og står smukt både i efteråret og vinteren.

Hvis buskens imponerende væsen vil fylde for meget i haven, findes mindre sorter, fx ’syvdal’, der bliver 2 meter, og den lidt mindre ’kellokas’, der bliver 1½ meter.

Placering og plantning

Dronningebusk fungerer både som solitærplante og i buskads – den trives dog bedst, når den er plantet frit. Planter du flere sammen, kan du regne med 1 plante pr. m2.

Planten nyder sol, varme og læ – men tåler uden videre også halvskygge og en udsat placering. Ligeledes er den ikke kræsen, når det gælder jordforhold, men vil dog blomstre mere sparsomt i mager og tør jord. Hvis den kæmper om lyset med andre større buske eller træer, vil den strække sig opefter og miste sin pæne overhængende vækst.

Som hæk fungerer dronningebusk dårligt, hvis ikke den kan få lov at fylde det, den vil – den tåler dårligt klipning, og vil kvittere med grim og usund vækst. Den kan være længe om at komme i gang, så hvis ikke du ser blomster de første par år, så fat mod. Når først busken har fået ordentligt fat, vil den gøre op for fraværet med rig blomstring.

Pasning og beskæring

Hvis du ønsker at beskære din dronningebusk, kan du forynge lige efter nedblomstring. Fjern ikke yngre grene, men skær i stedet et par af de ældste og barkede grene af helt nede ved jorden over en periode på et par år. Så vil busken skyde friskt fra basen året efter.

Busken kræver derudover nærmest ingen pleje, så længe den har plads og lys.