Georginer i haven
Blomster & Planter

Sådan dyrker du georginer

af Freja Bang Lyngbo, Tine Edinger og Anita Lindberg. Foto: Tine Edinger, Jes Buusmann og Anita Lindberg 11.04.2024
Georginer findes i mange farver og er blevet utroligt populær igen! Følg vores guide til georginer, og nyd det smukke farvespil i dine havebede eller krukker.

Georginer - også kendt som dahlia - er igen blevet moderne. Og vi forstår godt hvorfor! De er smukke og findes i mange forskellige, farverige udgaver.

Vil du dyrke den smukke plante, kan du følge vores guide. Så kan du snart fylde dine bede, krukker og vaser med farverige georginer.

Georginer findes i en lang række af farver, og de blomstrer sidst på sommeren til stor nydelse for haveejere, der er modige og arbejdsomme nok til at dyrke dem. Blomsterne kan være strittende eller runde og varierer i udseende fra anemoner til åkander.

Sådan får du succes med georginer

Hvis du vil dyrke georginer, kan du plante dem, når jordtemperaturen er over 15 grader. Det er den normalt i slutningen af april, når faren for nattefrosten er forbi.

Du kan plante knoldene direkte i jorden eller forspire dem, før de plantes ud i haven. Har du ikke en have, kan georginer også dyrkes i krukker på altanen eller terrassen.

Sådan forspirer du georginer

Du kan forspire knoldene fra marts til april på et frostfrit sted. Når der ikke længere er fare for nattefrost, plantes de ud i haven i en veldrænet jord.

Forspirer du dine georginer i drivhus, skal du vente med at lægge knoldene til starten af april og sørge for at beskytte dem mod frost. Pas på ikke at vande for meget! Vand kun, når du kan se, at jordoverfladen er tørret ud. Når nattefrosten er helt væk i maj, plantes de ud i haven i en veldrænet jord.

Foto: Jes Buusmann

Georginer kvitterer med flest blomster, hvis de står i fuld sol, men kan også sagtens trives i halvskygge. Afstanden mellem de enkelte planter afhænger af sorterne, men det står som regel angivet på pakken, når du køber knoldene.

Georginer skal have meget vand, og derfor er det vigtigt ikke at plante dem i nærheden af store planter, buske og træer, der optager al vandet i jorden. Sørg for vand hele sommeren.

3 tips til at lægge georgineknolde

  1. Knoldene skal lægges i jorden om foråret, når risikoen for nattefrost er ovre, hvilket som regel er midt i maj.
  2. Knoldene skal lægges, så det øverste af dem er ca. 5 cm under jordoverfladen, og med ca. 50 cm mellem hver knold.
  3. Husk at der skal være 1 m mellem rækkerne, så man kan komme ind og plukke og nippe dem, for blomsterne bliver store.

Grav georginer op til efteråret

For at gemme dine georginer til næste år, skal du grave dem op af jorden, inden frosten kommer - ellers går de til.

Står de i sandet jord, skal knoldene blot rystes fri for jord og være helt tørre, inden du gemmer dem et frostfrit sted.

Er jorden leret, skal Knoldene skal renses og tørres helt, inden de opbevares et frostfrit sted om vinteren. Når vinteren er slut, kan du starte forfra med forspiring og plantning.

Foto: Anita Lindberg

Sådan gøder du georginer

Georginer skal have gødning for at få den bedste blomstring. Du kan gøde med kompost eller naturgødning. Alternativt kan du bruge kunstgødning med et lavt indhold af kvælstof, f.eks. NPK-gødning 5-10-10. Er kvælstofindholdet højt, vil der komme mange blade på bekostning af blomstringen.

Gød to gange i løbet af sommeren. Første gang ca. seks uger efter fremspiring og anden gang ca. seks uger senere.

Foto: Tine Edinger

Undgå sygdomme og skadedyr

Georginer kan blive påvirket af både sygdomme og skadedyr, og især snegle er glade for blomsten. Der er dog et par forholdsregler, du kan tage dig.

Hold øje med planterne og jorden omkring bedetmorgen eller aften, og fjern sneglene.

Strø nogle få korn Ferramol ved hver plante. Dette vil være en effektiv beskyttelse, indtil planterne bliver større og mere modstandsdygtige.

Hvis der er kommet snegle i dine georginer, kan du købe små plastikbeholdere på planteskoler, som sneglene vil blive lokket ind.

Bladlus kan også angribe dahlia og bør bekæmpes med insektsæbe flere gange, indtil de er forsvundet.

Tjek regelmæssigt dine opbevarede dahliaknolde, og kassér de bløde eller mugne knolde.