Kornblomsten
Blomster & Planter

Dyrk kornblomster i haven

af Christina Riis. 24.01.2023
Foto: Jytte Boch.
Du kender den blå markblomst, der førhen er blevet bekæmpet som ukrudt. Men intet signalerer dansk sommer som den, og nu er den blandt favoritterne i det vilde blomsterbed. Her får du alt om dyrkning af kornblomst i haven!

De seneste år er det blevet moderne at gro vilde blomster i haven. Det er både helt fantastisk at se på med alle de flotte farver, og det er også godt for biodiversiteten. Kornblomsten er en af de vilde blomster, der er nem at så fra frø, og den kræver ikke den store pasning. Alligevel har den nogle få, men vigtige krav, hvis du vil have det bedste ud af den. Her får du vores bedste tips til såning, placering og pasning af den fine kornblomst!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Kornblomst (blåklint), Centaurea cyanus

Du kender måske den dekorative blomst som den blå markblomst, der engang piblede frem mellem kornet om sommeren. Men den ses ikke længere så ofte på markerne, hvor den bliver betragtet som ukrudt og bekæmpet med sprøjtegifte.

Ukrudt eller ej, så er kornblomsten en virkelig skøn sommerblomst, når den får lov at vokse frit. Og den bliver kun flottere, jo flere der er af den. Den mest velkendte er blå, men den forekommer også i hvide, lyserøde, lilla og rødlige farver.

De små, farverige blomsterblade er takkede og sidder tæt i en krone på toppen af en lang, grenet, grøn stængel med sparsomme blade. Både stilken og bladene har små dun.

Kornblomster er etårige planter, der blomstrer om sommeren. De er hårdføre, lette at dyrke og kræver kun sollys og regelmæssig vanding. De dyrkes oftest fra frø, og de er supersmukke i både blomsterbede og krukker – og så egner de sig glimrende i buketter og kranse!

En af de største fordele ved at dyrke kornblomster i haven er deres tiltrækningskraft for bier, som er vigtige bestøvere for mange planter. Kornblomster er også et godt valg for dem, der ønsker at tiltrække sommerfugle og andre nyttedyr til haven.

For at få det bedste ud af kornblomsterne i din have, skal du sørge for at plante dem på et område med masser af sollys. De skal have godt med vand, især i tørre perioder.

Placering af kornblomst i haven

Du kan med fordel så kornblomst fra frø fra marts og frem til maj, men du kan faktisk allerede så dem direkte i skærehaven fra midt september til midt oktober. Den kuldebehandling, frøene får ved at komme i jorden allerede om efteråret, giver kraftigere, tidligere og mere robuste planter.

Når du sår kornblomstens frø, skal du tænke over placeringen. Det vigtigste for kornblomsten er sol, og den vil gerne have så meget som muligt. Hvis du ønsker, at dine kornblomster skal trives, og at der skal være mange af dem, så sørg for at placere dem et sted, hvor de kan få en masse sol i løbet af dagen.

Kornblomsten kræver hyppig vanding, især i højsommeren, og i foråret vil den have godt af lidt gødning lige op til vækstsæsonen.

Det vil være en fordel, hvis blomsterne kan stå i læ fra vinden, da de gerne bliver høje og ranglede, og den tynde stængel nemt kan væltes omkuld af vinden.

Så kornblomst fra frø

Når du har fundet den bedste solrige plads i haven, skal du vælge, om du vil bredså eller så på lige rækker. Bredsår du, skal du drysse blomsterfrøene ud over jorden, efter du har revet jorden først. Når du har drysset frøene ud over jordstykket, skal du sørge for, at frøene er dækket af jord ved at rive let hen over det med hånden. Vil du sikre, at der kommer mange blomster på planterne, er det en god idé at så dem i klynger, så stilkene står tæt.

Med denne metode får du et vildt og naturligt udtryk, men du kan også så frøene i rækker, så du får et mere sirligt udtryk. Det gør du sådan her:

  1. Riv jorden, så den løsner sig.
  2. Lav en så-rille på 1 centimeters dybde og vand godt, før du lægger frøene i. Hvis du laver flere rækker, så skal afstanden mellem hver række gerne være på 40 cm eller mere.
  3. Når vandet er trukket ned i jorden, lægger du blomsterfrøene i rillen. Afstanden mellem frøene skal være på mindst 10 cm.
  4. Dæk frøene med jord, som du trykker let fast.
  5. Vand grundigt og sørg for at holde stedet fugtigt, indtil blomsterne spirer. Frøene tåler ikke udtørring.

TIP: Du kan også plante frøene i krukker på terrassen eller altanen. Det er samme fremgangsmåde.