Sådan dyrker du mistelten i haven

Misteltenen er en stor del af manges jul, og den er forbundet med kærlighed, kys og julestemning. Den er på mange måder en ganske særlig plante. Misteltenen er en finurlig busk, der har bosat sig i træernes kroner. Her gemmer den sig godt det meste af året, men ved juletid kommer den pludselig i centrum. Her kan du læse, hvordan du dyrker mistelten i haven, og få tips til, hvordan du binder en krans af den lille snylter.  

Hvad er en mistelten?

De fleste forbinder den fine lysegrønne mistelten med julekys og hygge og sjældent med det, den også er - nemlig en stedsegrøn busk med en næsten kuglerund vækstform.

Almindelig mistelten, Viscum album, vokser på træer, hvor den snylter sig til vand og næring. Værten tager ingen skade, medmindre misteltenen bliver for stor. Da den er yndet pynt til jul, kommer beskæringen nærmest af sig selv.

Det siges ofte, at mistelten er en snylter, men i virkeligheden er den en halvsnylter, der lever på andre træer, hvor den suger næring og væske — fotosyntesen står den selv for, og netop derfor er den kun en halvsnylter. 

Dyrk din egen mistelten i haven

Du kan også selv formere mistelten ved at benytte modne og friske bær, hvilket vil sige, at såningen skal finde sted fra marts til maj. Der er størst sandsynlighed for en god fremspiring, hvis du sår på samme planteart som den værtsplante, frøets moderplante kommer fra. Frøene sås ved at gnide bærrene fast i en grenvinkel på en forholdsvis ung gren på træet. Efter cirka en måned spirer frøene, men først efter et år kommer de første to blade frem. Herefter kræver det tålmodighed.

Mistelten blomstrer fra april til juni med små gulgrønne blomster. Der findes både han- og hunplanter så, så hvis de skal formere sig, må der være en af hver i nærheden af hinanden.

Tip: Hvis ikke du vil vente mange år på at misteltenen får fat på et træ i haven, så er det muligt at købe frugttræer, hvor en mistelten gror, så du allerede efter få år kan begynde at høste din egen mistelten. Det vil ofte være paradisæbler.

Hurtige fakta om mistelten

 • Almindelig mistelten hedder Viscum album på latin. 
 • Mistelten er en sjælden men hjemmehørende plante. 
 • Misteltenen er en halvsnylter. 
 • Efter du har plantet, vil der går 2-3 år før planten viser sig.
 • Du kan høste af dine egen mistelten efter ca. 10 år.
 • Misteltenbær kan købes på planteskoler, i havecentre og andre frøforhandlere.
 • April-Maj er det bedste tidspunkt at så mistelten på. 

Læs også: 10 haveråd du kan ignorere. 

Sådan laver du en fin krans af mistelten

Det skal du bruge:

 • Kraftig ståltråd
 • Grøn blomstertape
 • Blomstertråd

Sådan gør du:

 1. Form en krans i den ønskede størrelse af kraftigt ståltråd.
 2. Sno grøn blomstertape omkring ringen, så stænglerne ikke så let glider på kransen, og så du får et flot, grønt underlag til misteltenen.
 3. Fastgør grøn blomstertråd til kransen ved at sno det rundt nogle gange.
 4. Klip misteltenen til i små kviste med forholdsvis korte stilke, der alle er i nogenlunde samme længde. Så er det lettere at få kransen ensartet i tykkelsen hele vejen rundt.
 5. Bind kvistene til kransen – en-to ad gangen – med blomstertråd. Fortsæt med at binde hele vejen rundt. Når du er færdig, skubber du forsigtigt stænglerne fra de sidste kviste ind under de første kviste, der blev bundet på ringen.
 6. Hæft blomstertråden ved at sno den nogle gange omkring kransen.

Hvis du synes om kranse af mistelten, vil du også kunne lide en Engelsk julekrans af Kristtorn