Kristtorn
Træer og buske

5 tips til kristtorn

af Max Martinussen. 22.11.2022
Foto: Kira Brandt og Hanne Gabel Christensen.
Kristtorn er et ganske særligt træ: Skandinaviens eneste vildtvoksende stedsegrønne løvtræ, og så leverer den noget af det smukkeste pyntegrønt til julen. Her er samlet fem tips til pasning og pleje af den alsidige plante.

Kristtorn, Ilex, er i øjnefaldende flot både i haven, naturen og som pyntegrønt til jul. Om sommeren blomstrer planten hvidt, og om vinteren er det en af de få stedsegrønne vækster, der står både grønt og rødt.

5 tips til kristtorn i haven

Køb busk frem for træ

Almindelig kristtorn, Ilex aquifolium, kan blive et stort træ på op til 15 meter og med en bredde på fem meter. Derfor er træet ikke egnet i alle typer haver. Heldigvis kan du dog få kristtorn som buske. Har du en lille have, kan du f.eks. prøve arten Ilex meserveae, der bliver tre meter høj og er yderst hårdfør, eller den lidt mindre Ilex crenata, der har mindre og blødere blade, sorte frugter og bliver to meter høj.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Veldrænet jord

Kristtorn er hårdfør og tåler alt fra sol til skygge. Den klarer sig fint i almindelig havejord, men kræver en næringsrig og veldrænet jord for at trives. Og så er det klogt at placere den et sted, hvor det ikke blæser for meget. Kristtorn rammes ofte af minerfluer, hvis larver skader bladene. Problemet løses ved at fjerne de angrebne blade hvert år, før larverne klækker først på sommeren.

Hun- eller hanplante?

I maj-juni blomstrer kristtorn med små, hvide til flødefarvede blomster i duske. De røde og skinnende bær, som er stenfrugter, er let giftige og dukker op sidst på efteråret. Det er hunplanten, der laver dem, og vil du opildne mængden af bær, bør du evt. også plante en hanplante. Dog findes der selvbestøvende sorter i dag, så tjek på planteskolen.

Dyrkning i krukke

Kristtorn kan købes i små potter og nydes indenfor i julemåneden og siden plantes ud. Vil du have en lille plante til en krukke, kan du købe blågrøn kristtorn, Ilex x meserveae. Den er en krydsning mellem almindelig kristtorn, Ilex aquifolium, og dværgkristtorn, Ilex rugosa. Planterne bliver en-tre meter høje, er ofte tætte i væksten, og bladene er rige på torne. Desuden er den meget robust over for frost.

Beskæring

Kristtorn kan sagtens beskæres og klippes om vinteren, så du har pynt til juledekorationer. Men husk at skære grene af ind til en grenkrave på stammen eller ind til en sidegren, for ellers vil der let kunne komme råd i grenstumpen.