Danske jordbær smager helt fantastisk, og de allerføste friske danske jordbær skal bare nydes præcis sådan, som de er! Men før eller siden får du sikkert lyst til at bruge de dejlige bær til noget, som fremhæver deres utrolige smag. Derfor har vi fundet og testet en opskrift på fyldte jordbær, der vil løfte de røde bær til nye højder.
Fyldte jordbær med marengs og pistacieknas
- 20 flotte jordbær
Citroncreme til fyldet:
- 1 dåse kondenseret mælk
- 80 g hvid chokolade
- 180 g citronsaft
Pistacieknas til pynt:
- 250 g sukker
- 100 g pistaciekerner
- ½ tsk. salt
Pistaciemarengs som tilbehør:
- ¾ dl vand
- 150 g sukker
- 100 g pasteuriseret æggehvide
- madtermometer
- 2 spsk. pistacieolie
- 1 knsp. fi nt salt
Sulten efter flere gode tips? Tegn abonnement på ISABELLAS her!
Sådan laver du de fyldte jordbær:
- Skyl bærrene hvis nødvendigt eller nip blot stilken af. Udhul forsigtigt bærrene med en lille ske eller kniv. Hullet skal kunne rumme så meget creme som muligt, uden at jordbærrets sider går i stykker.
- Smelt chokoladen over vandbad. Rør den kondenserede mælk sammen med citronsaft og herefter i chokoladen.
- Kom cremen i en sprøjtepose og lad den sætte sig lidt. Kom cremen i jordbærerne lige inden servering.
Sådan laver du pistacieknas:
- Kom sukkeret i en gryde og lad det smelte stille og roligt, til det er lysebrunt.
- Rør da pistaciekernerne i sukkeret sammen med salt og kom det ud i en bradepande, der er beklædt med bagepapir. Lad sukkermassen stivne ude, IKKE PÅ KØL!
- Hak massen til »smulder «, når den har sat sig.
- Ved servering sættes jordbærerne i lidt pistacieknas, og resten drysses over.
Sådan laver du pistaciemarengs:
- Kog sukker og vand op til 21°.
- Pisk æggehviderne til let »sne«, og hæld sukkerlagen i hviderne i en tynd stråle med det samme, når den rammer de 121°.
- Pisk marengsen til den er stiv.
- Vend 2 spsk. pistacieolie i sammen med 1 knsp. fint salt.
- Anret de fyldte jordbær på et fad sammen med toppe af pistaciemarengs og pistacieknas.
Prøv også: Jordbæryoghurtis
Når du har afprøvet vores dejlige fyldte jordbær, kan du få endnu mere inspiration til jordbærlækkerier i galleriet herunder.
Jordbær desserter til den søde tand


2 dl pasteuriserede æggeblommer • 2 dl sukker • 1 lille bundt basilikum • 1 dl sødmælk • ½ l piskefløde • 1 bakke jordbær, 500 g • Ca. 3 spsk flormelis efter smag Pisk æggeblommer og sukker til en hvid masse. Blend basilikum med sødmælk til en grøn puré. Pisk fløden let. Vend æggemassen sammen med fløde og basilikumpuré, og fordel ismassen i små forme. Stil formene i fryseren over natten. Skyl og nip jordbærrene. Blend ca. 2⁄3 med flormelis til en coulis. Vend de øvrige jordbær med coulisen. Tag isen ud af formene, og server den i skåle med jordbær vendt i coulis.


Mørdej: 150 g smør • 100 g flormelis • 1 æg • 300 g hvedemel • Fyld: 200 g marcipan • 2 spsk mælk • 1 håndfuld frisk skovmærke eller basilikum • 1 æggehvide • 100 g skovjordbær • 100 g smuttede mandler • Mørdej: Kom ingredienserne i en foodprocessor og ælt. Stil dejen koldt ½ time. Rul den ud til 1 mm tykkelse. For små tærteforme med dejen, og stil dem i fryseren ca. 1 time. Bag i ovnen 5 min. ved 200°. Fyld: Riv marcipanen groft, og rør den med mælk, hakket skovmærke og æggehvide. Læg fyldet på tærtebundene. Bag tærterne i ovnen ca. 6-8 min. ved 200°. Afkøl let og server med friske skovjordbær og mandler.


Brug den røde delikatesse på nye måder og lav søde navneskilte med friske små jordbær.


Jordbær med fløde og evt. knasende sukker er en klassiker og smagen af sommer.


Jordbærmousse smager skønt af jordbær. Her i en variant med pistacie-passionsfrugt-coulis og citrontimian. Få opskriften her.


Plant eventuelt jordbær som bunddække under havens buske.


Jordbær er ikke bare søde, røde bær. Der findes mange forskellige sorter og smagsnuancer. Sorter som ‘Pandora’, ‘Korona’, ‘Polka’ og ‘Dania’ har god smag og er højtydende.‘Senga Sengana’ har en god smag, men har et lavt udbytte. De velsmagende og højtydende sorter er ‘Polka’ og ‘Korona’, og de ligner ‘Senga Sengana’ lidt. ‘Zefyr’ giver ikke højt udbytte, men er sødere end den meget tidlige sort ‘Honoeye’, der har en syrlig smag. Den klassiske sort ‘Dybdahl’ er en tidlig sort, men mere lysrød end de nyere sorter. Et meget mildt og blødt bær med en dejlig aroma, men svag jordbærsmag.


Tryl en almindelig rørepind om til en farvestrålende rørpind med jordbær.


De sødmefulde jordbær skal plantes og plejes og fjenderne skal holdes på afstand. Læs her hvordan.


Jordbærkoldskål med sødskærm (spansk kørvel) 1 bakke jordbær, 500 g • 2 spsk flormelis • ½ tsk vaniljesukker • Sødskærm (eller anden lakridssmagende urt) Ca. ½ l koldskål af god kvalitet Rens jordbærrene, og blend 2⁄3 med flormelis og vaniljesukker til en lind puré. Vend resten af jordbærrene med pureen. Anret bærrene i dybe tallerkener eller skåle, og pynt med sødskærm. Hæld koldskålen omkring bærrene, og server straks.


Grillede jordbærspyd med frisk estragon 1-2 bakker jordbær • 8 træspyd • 200 g rørsukker • Frisk estragon • Evt. tilbehør: God vaniljeis Rens jordbærrene, og stik dem på spyd 4 og 4. Skyl spyddene i lidt koldt vand, og rul dem i rørsukker. Grill dem i ovnen ved 230° varmluft eller grill, indtil sukkeret er karamelliseret. Server straks med plukket estragon hen over og evt. 1 kugle god vaniljeis til.


Jordbær på butterdejsbund med hjemmelavet creme, hyldeblomstgelé og havesyre. Få opskriften her.