Desserter og kager

Hyben-æble-sorbet med drys af marengs, nødder og morgenfrue

Hyben er i sæson fra juni til oktober og kan bruges i både det salte og det søde køkken. Her er det brugt i det søde køkken i en hyben-æble-sorbet med drys af marengs, nødder og morgenfrue. Få opskriften her.
af Mikkel Karstad. / FOTO: Anders Schønnemann 31.08.2020

Hyben er en fælles betegnelse for 10 forskellige slags vilde roser med spiselige frugter og blomster.

De forskellige typer hyben kan være svære at skelne fra hinanden, men ingen af dem er giftige, og de fungerer nogenlunde ens i madlavning.

Her er de brugt i en hyben-æble-sorbet med drys af marengs, nødder og morgenfrue.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

LÆS OGSÅ: Mango-chili-sorbet med frisk salat af mango og morgenfrue

Opskrift på hyben-æble-sorbet med drys af marengs, nødder og morgenfrue

Antal: 4 personer

Det skal du bruge for at lave hyben-æble-sorbet med drys af marengs, nødder og morgenfrue

Hybensorbet:

  • 300 g friske hyben (renset vægt. Frosne kan evt. også bruges)
  • 200 g æbler
  • 1 l vand
  • 200 g rørsukker
  • ½ vaniljestang
  • 2 usprøjtede citroner

Marengsdrys:

  • 50 g hvid chokolade
  • 25 g mandler
  • 25 g hasselnøddekerner
  • 6 marengskys
  • 2 friske spiselige blomster, gerne morgenfruer

Sådan laver du hyben-æble-sorbet med drys af marengs, nødder og morgenfrue

Hybensorbet:

  1. Skyl hyben, og fjern blomst og stilk. Halvér dem, og fjern kernerne med en teske.
  2. Skyl og halvér æbler, og skær dem i grove tern.
  3. Kog æble, hyben, vand, sukker, vaniljekorn og vaniljebælg i 8-10 minutter på lavt blus.
  4. Tag gryden af varmen, og smag massen til med citronsaft. Lad lagen trække 20 minutter i gryden.
  5. Blend lagen, og sigt den i en grovmasket sigte, så lidt af frugtkødet kommer med.
  6. Køl lagen helt ned i køleskabet, og kør den til sorbet på ismaskine.
  7. Fyld sorbeten i en plastikboks, og stil den på frys, til den skal bruges.

Marengsdrys:

  1. Tænd ovnen på 160°.
  2. Hak chokoladen fint, og bag den på en bageplade med bagepapir i 8-10 minutter, til chokoladen har en let gyldenbrun farve. Pas på, den ikke brænder.
  3. Rist hasselnødder og mandler på en bageplade med bagepapir, til de er gyldne og dufter.
  4. Køl både chokolade og nødder, og blend i en blender sammen med marengskys, til du har både fint pulver og større stykker.

Servering: Anret et par kugler sorbet i skåle, drys med marengsdrys, og pynt med morgenfrue.

Tip: Det specielle ved ismaskinen er, at den rører isen rundt, mens den fryser, hvilket gør, at der ikke dannes iskrystaller under indfrysningen. Resultatet er en blød og skøn sorbet. Hvis den samme sorbetlage derimod bare kommes i en form og fryses, vil den blive stenhård.

LÆS OGSÅ: Hjemmelavet is med avocado og pistacie