Desserter og kager

Lun æblekompot og vaniljeis rørt med sprød sable

Når kun det bedste er godt nok!
af Anita Klemensen, Foto: Anders Schønnemann 1.02.2010

Æblekompot:
700 g æbler
150 g rørsukker
½ vaniljestang
Saft af ½ citron

Skræl æblerne og skær kernehuset fra. Skær æblerne i stykker, kom dem i en gryde sammen med sukker og vaniljekorn og -bælg og lad det simre, til æblerne er møre. Fisk vaniljebælgen op og smag evt. til med mere sukker eller et par dråber citronsaft, afhængigt af
æbletypen.

Vaniljeis:
200 g piskefløde
100 g sødmælk
50 g sukker
½ vaniljestang
3 pasteuriserede æggeblommer

Kog fløde, mælk, sukker og vaniljebælg og -korn op. Tag fra varmen og pisk lidt af den varme væske i æggeblommerne. Pisk derefter æggeblommemassen i den varme væske som legering.
Si massen og kør den i en ismaskine.

Sable:
60 g saltet smør
50 g sukker
125 g hvedemel
Lidt salt
5 g bagepulver
2 æggeblommer

Pisk smør og sukker hvidt. Bland mel, salt og bagepulver sammen og rør det i smørmassen. Rør æggeblommerne i. Smør massen ud på bagepapir på en bageplade og bag den i en 170° varm ovn, til den er gylden og sprød. Afkøl den og smuldr i små stykker.

Endvidere:
God mørk chokolade (f.eks. Manjari fra Valhrona)
Ristede paranødder

Læg en klat æblekompot på hver tallerken, læg en kugle vaniljeis ovenpå, drys med sable og hakket mørk chokolade og riv lidt ristede paranødder over.

Prøv også:
Vinterkål i æblevinaigrette, rå beder og æble
Rimmet kammusling med jordskok, æble og hasselnød