Desserter og kager

Opskrift: Heibergs æbletærte

Månedens kogebog er ikke bare flot på hylden, den er fyldt med inspirererende desserter og kager, som får tænderne til at løbe i vand. Få opskriften på en lækker æbletærte med mandelcreme fra Heibergs søde tand'.
af Cecilie Rubini 25.11.2014

I november-nummeret af IN viser vi dig en række opskrifter fra Morten Heibergs smukke kogebog 'Heibergs Søde Tand'. En bog, der emmer af smukke billeder og fristelse på fristelse.
Se også: Opskrift på bagt cheesecake

Opskrift til ca. 6 personer
Mørdej
120 g blødt smør
80 g flormelis
30 g mandelmel
50 g hele æg (1 stk.)
kornene af ½ stang vanilje
240 g hvedemel
½ tsk fint salt

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Mandelcreme
120 g blødt smør
120 g sukker
120 g mandelmel
100 g hele æg (2 stk.)
1 spsk majsstivelse (Maizena)
2 spsk Calvados (æblebrændevin)
½ dl piskefløde

Desuden tørrede bønner/ris til blindbagning af mørdejen.

Sådan gør du:

Mørdej
Kom smør, flormelis, mandelmel, æg, vaniljekorn og 60 g af hvedemelet i en røreskål, og bland det - brug hænderne. Tilsæt de resterende 180 g hvedemel og salt, når den første blanding er ensartet. Bland tingene hurtigt, men grundigt, sammen. Rul dejen ud i 2,5 mm's tykkelse mellem to stykker bagepapir. Sæt dejen i køleskab, og lad den hvile i minimum ½ time, eller indtil den er fast.

Forvarm ovnen til 180º ved varmluft. Beklæd en tærteform med løs bund (ca. 24 cm i diameter) med den udrullede mørdej, og prik et par steder i dejen med en gaffel. Dæk tærtebunden med aluminiumsfolie og tørrede bønner/ris, og bag den "blindt" i ca. 15-20 minutter, eller til dejen lige har sat sig. Fjern folien og bønnerne.

Mandelcreme
Rør smør og sukker sammen. Tilsæt mandelmel og æggene. Pisk, indtil blandingen er let og ensartet. Tilsæt majsstivelse og til sidst calvados og piskefløde. Forvarm ovnen til 210°. Fyld den forbagte tærtebund med mandelcremen, og bag tærten i ovnen i ca. 30 minutter eller indtil tærten er mørkt gylden. Lad tærten afkøle i formen. Server tærten, som den er, eller med denne skønne æblekaramel:

1 blad husblas
4 store æbler
50 g honning
35 g smør
kornene af 1 stang vanilje
100 g sukker
½ dl piskefløde

Udblød husblassen i en stor skål med koldt vand. Skræl æblerne, del dem i kvarter, fjern kernehuset, og skær æblerne i ca. 1 x 1 cm tern. Kom dem i en skål. Kom honning og smør på en varm pande. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og kom dem i sammen med æblestykkerne. Vend dem rundt ved at ryste panden, så du ikke bruger et redskab, der kan mase stykkerne. Kom æblerne fra panden over i en skål. Smelt sukkeret til gylden karamel i en lille gryde. Stands karamelliseringen ved at tilsætte fløden. Tilsæt det knugede blad husblas. Rør rundt i karamellen. Tilsæt forsigtigt de karamelliserede æbletern. Hæld det hele i en skål, og lad det køle af. Fordel det over den bagte tærte.