Se også
Desserter og kager
Pavlova med figner og karamelsauce
Pavlova er en sanseligt sød og let dessert, som altid hitter ovenpå en tungere menu. Her får du en version med fristende figner, der giver dig både sødt, blødt og sprødt.
af Mai Knauer / Foto: Anders Schønnemann
28.10.2016
Servér en sprød pavlova som dessert for dine gæster. Pavlovaen stammer oprindeligt fra Rusland, opkaldt efter balletdanserinden Anna Pavlova, og er en dessert bestående af marengs, der er sprød udenpå og blød og lidt sej indvendigt. Og den lidt porøse og lette marengs kan da også med lidt god vilje minde om en danserindes lette flor af skørter, der hvirvles rundt under dans.
Balletdanserinden kommer her i en udgave, hvor hun er i selskab med skønne friske figner og en syndig karamelsauce, der passer perfekt til det ruskende efterårsvejr.
8 personer
Ingredienser
- 8 æggehvider
- 400 g sukker
- Saft af en ½ citron
- 6 dl piskefløde
- 50 g ristede, usaltede pistacienødder
Bagte figner
- 8 friske figner
- 6 spsk. rørsukker
- 1 usprøjtet appelsin
Karamelsauce
- 1½ dl piskefløde
- 3 spsk. sirup
- 100 g smør
- 125 g muscovadosukker
- ¼ tsk. havsalt
Pavlova med figner og karamelsauce
Karamelsauce
- Rør fløde, smør, sirup og muscovadosukker sammen i en tykbundet gryde.
- Bring det i kog under omrøring, og lad det småkoge i ca. 5 minutter uden omrøring, til det tykner let, og konsistensen er ensartet.
Marengs
- Bland æggehvider og sukker i en skål, der kan tåle varme, og pisk blandingen i skålen over et vandbad, indtil sukkeret er opløst. Tilsæt citronsaft til sidst.
- Når sukkeret er helt opløst, tager du skålen af vandbadet og pisker videre, indtil marengsmassen er helt afkølet og meget stiv i konsistensen.
- Spred marengsen ud på en bageplade beklædt med bagepapir, så den danner en cirkel på ca. 28 cm i diameter. Bag marengsbunden i 50-60 minutter ved 130°, og lad den derefter køle helt af.
Bagte figner
- Sæt ovnen på grill, og skær fignerne i kvarter. Læg dem i et ildfast fad, og drys med rørsukker, appelsinsaft og -skal. Grill fignerne i 8 minutter, til de er karamelliseret, men stadig holder formen. Tag dem ud, og lad dem afkøle.
- Pisk fløden til skum, og fordel den over den afkølede marengsbund.
- Læg de afkølede figner ovenpå, og dryp med karamelsaucen. Drys med ristede pistacienødder, og servér pavlovaen med resten af karamelsaucen ved siden af.