
Gæstemenu: Årets høstfest med de sidste sommer ingredienser

Indtil 1770 var høstfesten en helligdag, der blev fejret med høstmesse på Mikkelsdag i slutningen af september for at mindes ærkeenglen Mikael. Få år senere gennemgik festen flere ændringer, og landmænd begyndte da at invitere til høstfest for at fejre, at høsten nu var i hus.
Servér en udsøgt middag for dine gæster, når du skal invitere dem til årets høstfest. Vi giver dig derfor 3 retters gæstemenu, hvor du får opskrifter på en lækker forret, en smagfuld hovedret og til sidst en ægte klassiker til dessert. Find alle opskrifterne herunder!
Menu
- Flækærtepuré med stegte broccoliskud, bergamotte, tallerkensmækker og blomsterpollen
- Stegt kylling med løvstikke, citron, fennikel og skysauce
- Rødgrød med tykmælk, verbena og knas
SE OGSÅ: Gæstemenu med samgfulde retter af sommerens råvarer
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
Flækærtepuré med stegte broccoliskud, bergamotte, tallerkensmækker og blomsterpollen
Antal: 4 personer

Det skal du bruge for at lave flækærtepuré med stegte broccoliskud, bergamotte, tallerkensmækker og blomsterpollen
- 200 g tørrede gule flækærter
- 1 usprøjtet bergamotte eller citron
- Havsalt
- 400 g aspargesbroccoli
- 1 potte tallerkensmækker
- 4 g blomsterpollen
Sådan laver du flækærtepuré med stegte broccoliskud, bergamotte, tallerkensmækker og blomsterpollen
- Skyl flækærter, og kog dem møre i en kasserolle med vand i 30-40 minutter. Lad dem derefter trække 10-15 minutter i vandet.
- Sigt vandet fra flækærterne, og blend dem til en glat puré.
- Spæd op med lidt af kogevandet, og smag til med bergamottesaft og havsalt.
- Flæk broccoliskuddene på langs, og steg dem ved høj varme i ca. 1 minut, til de er sprøde og møre. Krydr med havsalt.
- Anret flækærtepuréen på tallerkener sammen med stegte broccoliskud.
- Riv frisk bergamotteskal over, og drys med tallerkensmækker og blomsterpollen.
Stegt kylling med løvstikke, citron, fennikel og skysauce
Antal: 4 personer

Det skal du bruge for at lave stegt kylling med løvstikke, citron, fennikel og skysauce
- 1 hel kylling
- Olivenolie
- Havsalt
- 1 bundt løvstikke
- 8 dl hønsebouillon
- 1 fennikel
- 1 usprøjtet citron
- Stegt kylling med løvstikke, citron, fennikel og skysauce
Sådan laver du stegt kylling med løvstikke, citron, fennikel og skysauce
- Tænd ovnen på 180°.
- Rens kyllingen, gnid skindet med lidt olie, og drys med havsalt.
- Fyld halvdelen af løvstikken i kyllingen, og hak resten groft.
- Læg kyllingen i et ildfast fad, og steg den i ovnen i 45-50 minutter.
- Tag kyllingen ud, og lad den hvile 15 minutter. Varm hønsebouillonen op, og reducér den en smule.
- Rør evt. lidt af hønsebouillonen fra fadet med 2-3 spsk. olivenolie, og bland det i den anden hønsebouillon, hvis den er for tynd.
- Skær fenniklen i papirtynde skiver på et mandolinjern, og vend dem med den hakkede løvstikke, olivenolie, citronsaft og revet citronskal.
- Krydr med en smule havsalt. Servér den stegte kylling med sprød fennikelsalat, løvstikke og skysauce.
Rødgrød med tykmælk, verbena og knas
Antal: 4 personer

Det skal du bruge for at lave rødgrød med tykmælk, verbena og knas
- 400 g jordbær, ribs, stikkelsbær, hindbær og solbær
- 1 vaniljestang
- 200 g rørsukker
- 100 g mandler, hasselnødder, og valnødder
- 100 g solsikkekerner, græskarkerner og sesamfrø
- 2 spsk. akaciehonning
- 4 dl tykmælk
- 1 potte citronverbena
Sådan laver du rødgrød med tykmælk, verbena og knas
- Tænd ovnen på 150°.
- Skyl bærrene, og vend dem med vaniljekorn og sukker.
- Bag bærblandingen 25-30 minutter, og køl den af.
- Rist nødder og kerner på en varm, tør pande, til de tager lidt farve.
- Tag panden af blusset, og vend honning rundt i blandingen.
- Fordel nødde-kerneblandingen på et stykke bagepapir, køl lidt af, og hak den groft.
- Anret rødgrøden i små skåle med en skefuld tykmælk over.
- Drys med nøddeknaset, og pynt med frisk citronverbena.
FLERE GÆSTEMENUER?
Vi har samlet de bedste menuer med gæstemad til alle årstider. Der er helt sikkert også én, der vil falde i din smag. Se alle opskrifterne her!