Menuer

Gæstemenu: Årets høstfest med de sidste sommer ingredienser

Invitér dine gæster til høstfest og servér dem denne lækre 3-retters bestående af flækærtepuré, stegt kylling og rødgrød med tykmælk. Find alle opskrifterne herunder!
af Morten Schou / Foto: Stine Christiansen / Regi: Hasami, Georg Jensen, Holmegaard, Broste Copenhagen og Gurli Elbækgaard 28.08.2020
Gæstemenu: Høstfest med sommer-retter

Indtil 1770 var høstfesten en helligdag, der blev fejret med høstmesse på Mikkelsdag i slutningen af september for at mindes ærkeenglen Mikael. Få år senere gennemgik festen flere ændringer, og landmænd begyndte da at invitere til høstfest for at fejre, at høsten nu var i hus.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Servér en udsøgt middag for dine gæster, når du skal invitere dem til årets høstfest. Vi giver dig derfor 3 retters gæstemenu, hvor du får opskrifter på en lækker forret, en smagfuld hovedret og til sidst en ægte klassiker til dessert. Find alle opskrifterne herunder!

Menu

  • Flækærtepuré med stegte broccoliskud, bergamotte, tallerkensmækker og blomsterpollen
  • Stegt kylling med løvstikke, citron, fennikel og skysauce
  • Rødgrød med tykmælk, verbena og knas

SE OGSÅ: Gæstemenu med samgfulde retter af sommerens råvarer

Flækærtepuré med stegte broccoliskud, bergamotte, tallerkensmækker og blomsterpollen

Antal: 4 personer

Det skal du bruge for at lave flækærtepuré med stegte broccoliskud, bergamotte, tallerkensmækker og blomsterpollen

  • 200 g tørrede gule flækærter
  • 1 usprøjtet bergamotte eller citron
  • Havsalt
  • 400 g aspargesbroccoli
  • 1 potte tallerkensmækker
  • 4 g blomsterpollen

Sådan laver du flækærtepuré med stegte broccoliskud, bergamotte, tallerkensmækker og blomsterpollen

  1. Skyl flækærter, og kog dem møre i en kasserolle med vand i 30-40 minutter. Lad dem derefter trække 10-15 minutter i vandet.
  2. Sigt vandet fra flækærterne, og blend dem til en glat puré.
  3. Spæd op med lidt af kogevandet, og smag til med bergamottesaft og havsalt.
  4. Flæk broccoliskuddene på langs, og steg dem ved høj varme i ca. 1 minut, til de er sprøde og møre. Krydr med havsalt.
  5. Anret flækærtepuréen på tallerkener sammen med stegte broccoliskud.
  6. Riv frisk bergamotteskal over, og drys med tallerkensmækker og blomsterpollen.

Stegt kylling med løvstikke, citron, fennikel og skysauce

Antal: 4 personer

Det skal du bruge for at lave stegt kylling med løvstikke, citron, fennikel og skysauce

  • 1 hel kylling
  • Olivenolie
  • Havsalt
  • 1 bundt løvstikke
  • 8 dl hønsebouillon
  • 1 fennikel
  • 1 usprøjtet citron
  • Stegt kylling med løvstikke, citron, fennikel og skysauce

Sådan laver du stegt kylling med løvstikke, citron, fennikel og skysauce

  1. Tænd ovnen på 180°.
  2. Rens kyllingen, gnid skindet med lidt olie, og drys med havsalt.
  3. Fyld halvdelen af løvstikken i kyllingen, og hak resten groft.
  4. Læg kyllingen i et ildfast fad, og steg den i ovnen i 45-50 minutter.
  5. Tag kyllingen ud, og lad den hvile 15 minutter. Varm hønsebouillonen op, og reducér den en smule.
  6. Rør evt. lidt af hønsebouillonen fra fadet med 2-3 spsk. olivenolie, og bland det i den anden hønsebouillon, hvis den er for tynd.
  7. Skær fenniklen i papirtynde skiver på et mandolinjern, og vend dem med den hakkede løvstikke, olivenolie, citronsaft og revet citronskal.
  8. Krydr med en smule havsalt. Servér den stegte kylling med sprød fennikelsalat, løvstikke og skysauce.

Rødgrød med tykmælk, verbena og knas

Antal: 4 personer

Det skal du bruge for at lave rødgrød med tykmælk, verbena og knas

  • 400 g jordbær, ribs, stikkelsbær, hindbær og solbær
  • 1 vaniljestang
  • 200 g rørsukker
  • 100 g mandler, hasselnødder, og valnødder
  • 100 g solsikkekerner, græskarkerner og sesamfrø
  • 2 spsk. akaciehonning
  • 4 dl tykmælk
  • 1 potte citronverbena

​Sådan laver du rødgrød med tykmælk, verbena og knas

  1. Tænd ovnen på 150°.
  2. Skyl bærrene, og vend dem med vaniljekorn og sukker.
  3. Bag bærblandingen 25-30 minutter, og køl den af.
  4. Rist nødder og kerner på en varm, tør pande, til de tager lidt farve.
  5. Tag panden af blusset, og vend honning rundt i blandingen.
  6. Fordel nødde-kerneblandingen på et stykke bagepapir, køl lidt af, og hak den groft.
  7. Anret rødgrøden i små skåle med en skefuld tykmælk over.
  8. Drys med nøddeknaset, og pynt med frisk citronverbena.

FLERE GÆSTEMENUER?

Vi har samlet de bedste menuer med gæstemad til alle årstider. Der er helt sikkert også én, der vil falde i din smag. Se alle opskrifterne her!