Grillet rødspætte med kartofler, tang og smør
Rødspætten er velkendt i mange danske hjem som en fast tradition, når der skal smørrebrød på bordet, og da er da også en af de fladfisk, vi spiser flest af i Norden. Men hvor godt kender du rødspætten? Vidste du fx, at den er natteblind? Den ser godt i dagslys, men den er næsten blind om natten, så den eneste føde, den indtager i mørke, er en særlig slags søstjerner med selvlysende arme.
Mange er vant til at spise rødspætten paneret og smurt ind i remoulade, og selvom det også kan være lækkert, så har rødspætten også meget andet at byde på! Rødspættens faste, hvide kød smager nemlig fantastisk i sig selv, og med kun et par minutters tilberedning, får du et saftigt stykke fisk. Prøv rødspætten i nye klæder med friskt og lækkert tilbehør, og servér til dine middagsgæster eller blot som en skøn hverdagsret!
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
Grillet rødspætte med kartofler, tang og smør
Antal: 4 personer
Det skal du bruge for at lave grillet rødspætte med kartofler, tang og smør:
-
20 g tørret tang (søl, sukkertang eller havsalat)
-
4 flåede rødspætter
-
800 g små kartofler
-
1 dl olivenolie
-
50 g smør
-
1 usprøjtet citron
-
5 g havsalt
-
2 g friskkværnet peber
-
1 håndfuld tallerkensmækker
Tilbehør til servering:
- Godt brød
Læs også: Grillet makrel med syltede hyldebær
Sådan laver du grillet rødspætte med tilbehør
-
Sæt tangen i blød i koldt vand, så den vokser til dobbelt størrelse.
-
Tjek rødspætter for friskhed, rens dem, og skyl dem i koldt vand. Dup rødspætterne med køkkenrulle, og lad dem ligge på køl i 15-20 minutter.
-
Rens kartoflerne grundigt, og kog dem møre i en gryde med letsaltet vand i 15 minutter. Hæld vandet fra, og lad dem dampe af i gryden i 2 minutter.
-
Knus kartoflerne let med et piskeris, og vend halvdelen af olien, halvdelen af smørret, fintrevet citronskal, citronsaft og tang skåret i mindre stykker i.
-
Krydr med salt og peber, og vend igen til en grov kompot. Hold kartoffelkompotten lun i gryden under låg.
-
Varm en grillpande op med lidt olie, og grill 1 rødspætte ad gangen i 2 minutter på hver side, så den får flotte grillstriber på begge sider.
-
Læg rødspætterne på en bageplade med bagepapir, efterhånden som de er færdige. Krydr med lidt ekstra salt og peber.
-
Læg lidt smør oven på rødspætterne, og steg dem i en forvarmet ovn ved 180° i 4-5 minutter, til de er gennemstegt, men stadig er saftige ved benet.
-
Tag rødspætterne ud af ovnen, og anret dem på 4 tallerkener med kartoffelkompot og lidt smør fra bagepladen. Pynt med tallerkensmækker på toppen, og servér med godt brød til.
Flere opskrifter med fisk og skaldyr?
Er du vild med fisk og skaldyr, så prøv denne klassiske opskrift på hvidvinsdampede muslinger med hvidløg og timian. Et sikkert hit, når der skal hygges lidt ekstra om maden! Få hele opskriften her.