Fisk og skaldyr

Helleflynder bagt i ovnen med hollandaisesauce

Helleflynder er noget af det lækreste fra Grønland. Her får du en lækker ret, som bringer den vinterfriske Grønlandsstemning på bordet.
af Marie Melchior / Foto: Betina Hastoft 27.01.2012

Helleflynderen

(6 personer)
600 g helleflynder
50 g smør
2 dl hvidvin
600 g rødfiskefileter med skind
1 usprøjtet citron
havsalt og friskkværnet peber

Læg helleflynder i en lille bradepande eller et ovnfast fad. Skær smørret i terninger og fordel halvdelen over fisken. Hæld hvidvin ved. Riv skallen af citronen. Drys halvdelen over fisken. Pres saften fra hele citronen og hæld ved. Dæk fadet med alufolie. Damp fisken 20 min. i en 200° varm ovn. Læg rødfiskefileterne på en bageplade med bagepapir. Fordel resten af smørterningerne over fisken. Drys citronskal over og krydr med salt og peber. Bag fisken i 15 min. på 200°.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Kartoflerne
1 kg små kartofler
havsalt
50 smør
1 bundt dild
Kog kartoflerne møre i saltet vand. Pil kartoflerne mens de er varme. Smelt smørret på en pande og rist kartoflerne til de tager farve. Vend dem i friskhakket dild lige før servering.

Hollandaisesaucen
2 pasteuriserede
æggeblommer
1 spsk hvidvinseddike
1 spsk citronsaft
100 g smør
2 æggehvider
salt og peber

Hæld æggeblommerne i en foodprocessor og blend med et nip salt. Bland hvidvinseddike og citronsaft i en kasserolle og varm op. Når det simrer, tænd for foodprocessoren og tilsæt den varme blanding imens der piskes. Smelt smørret langsomt, det må ikke bruse eller blive brunt. Tænd maskinen og blend det smeltede smør i til blandingen tykner lidt. Pisk æggehviderne stive og vend dem i saucen. Smag til med salt og peber og server.

Tips
Du kan tilberede saucen i god tid og sætte den til side. Inden servering skal den varmes op over vandbad og under omrøring.

Resten af den grønlandske gæstemenu:

Forret: Grønlandske rejer, snowcrab og kammuslinger

Dessert: Vaniljeis med nutella og skovbær i vin