Mad

Nyt koncept: Del æbletræet med naboerne

Bugner din have med æbler eller blommer, som du ikke får spist, og som derfor bare går til spilde? Nu behøver du ikke ærgre dig over det længere, for en ny hjemmeside kan hjælpe dig med at dele frugten med andre.
af Line Hvid / Foto: Colourbox 27.09.2013

I marts 2013 lancerede Landsforeningen hjemmesiden www.deljorden.dk for at få danskerne til at hjælpe hinanden med at dyrke haverne. I løbet af sommeren har hjemmesiden givet de foreløbig 900 brugere mulighed for at hjælpe hinanden med stauder, frø, gødning og udlån af jord, og lige nu er det særligt æblemostpressere og overskudsfrugt, der har fokus på deljorden.dk.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Der er masser af æblearrangementer landet rundt med mulighed for at plukke æbler - find en kalender med æbleevents på Madogbolig.dk

Sådan gør du:
15.000 ton frugt falder ned af træerne i de danske efterårshaver lige nu, og der meget af det, der går til spilde. Har du overskudsfrugt, så kan du ret nemt komme i forbindelse med folk, der vil komme og plukke. Trine Krebs, formanden for Landsforeningen Praktisk Økologi, forklarer her konceptet med deljorden.dk:

- Du opretter en profil og sætter et kryds på landkortet og fortæller, hvad du mangler eller har i overskud, og så skriver interesserede i område til dig. Hjemmesiden giver alle mulighed for at finde hinanden og udveksle havens overskud. Rigtig mange danskere vil gerne have adgang til frisk frugt og dyrke jorden, men har måske ingen have, og samtidig er der haveejere rundt omkring, som ikke selv har overskud til at plukke æblerne eller dyrke køkkenhaven. De kan hjælpe hinanden.

Koncept i tråd med tidsånd
Idéen bag deljorden.dk går godt i spænd med mange af de idéer, som gennemsyrer det danske samfund for tiden. Vi bliver bedre til at sortere vores affald, økologien er i fokus og bæredygtigheden er at se i alt fra kaffe til boligdesign. Charlotte Riparbelli, chefredaktør på magasinet Mad & Bolig, mener, at mange i dag har et behov for at glæde andre med det, de ikke selv har brug for.

"Vi skal behandle jordens ressourcer med respekt og ikke overforbruge. Derfor er fx genbrug og madspild også store trends i tiden. Det er gode værdier, vi alle kan være fælles om, hvad enten det er af ren og skær nød, fordi man er idealist, eller bare gerne vil vise overskud, mener Charlotte Riparbelli.

Få tips til året svampejagt på Madogbolig.dk