Mad

Ordbog til det irske køkken

Det irske køkken er bundsolidt. Alt er lavet fra bunden af lokale råvarer købt i specialforretninger. Vi giver dig en ordbog til de irske køkken, så du kan få en bid af de klassiske retter.
af Marie Melchior og Lene Lykke Hovmand, Foto: Betina Hastoft og Columbus Leth 5.09.2013

Ballymaloe el. stobhach gaelach på gælisk betyder gryderet. Klassikeren er med lam eller får, kartofler/rodfrugter og persille.

Poundies
Kartoffelmos med forårsløg og en lille sø af smør i midten. Spis mosen fra kanten og dyp i smørret.

Prøv også vores opskrift fra det irske køkken på tærte med butterdej, oksegullasch og kartoffelmos her

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Bangers
Pølser, typisk lavet med svinekød. Oxford English Dictionary oversætter banger til 'ekstraordinær løgn', hvilket måske refererer til det tvivlsomme indhold i pølserne. En anden teori er, at det kommer af lyden, når pølserne sprækker på panden.

Soda Bread
Et brød bagt med bagepulver, så du kan have det klart på en time. Både regulært og i sød version med rosiner evt. blødgjort i whisky.

Få opskriften på sodabrød her

Colcannon
To irske favoritter i kombination:
kartoffelmos og med strimlet kål. Solidt og mættende.

Coddle
Gryderet med svinekød, pølse, kartofler og løg. Coddle betyder kramme og referer til den langsomme simren sammen af ingredienserne.

Prøv også:
Lammekoteletter med krydderurter og sennep
Bagte rodfrugter med crumble
Chokoladekage med Baileys