Porrer, løg og morter på køkkenbord.
Tips og tricks

8 madvarer, du ikke bør opbevare i køleskabet

af Freja Bang Lyngbo og Nanna Louise Post Larsen 9.01.2023
Foto: Karna Maffait
Ved du, hvordan du opbevarer din mad, så den holder sig frisk så længe som muligt? Her er 8 madvarer, du ikke bør sætte i køleskabet!

Det giver sig selv, at mælk, yoghurt og kød skal opbevares i køleskabet. Men hvordan er det nu lige med løg? Og hvad med tomater og olivenolie? Det er garanteret forskelligt, hvordan du og dem, du kender, opbevarer nogle af disse madvarer, men hvad er egentlig det bedste, hvis madvarerne skal holde sig friske og lækre så længe som muligt Vi har undersøgt det for dig!

8 madvarer, du aldrig må opbevare i køleskabet

Få det bedste ud af dine råvarer, og spar plads i køleskabet. Læs med her!

1. Brød

Hverken hvedebrød eller rugbrød bør opbevares i køleskabet. Køleskabet er med til at krystallisere kulhydraterne i brødet, hvilket gør det hårdt og tørt. Opbevar derfor dit brød i en tætlukket pose i stuetemperatur, dvs. ca. 20 grader.

Når det er sagt, kan det være en fordel at opbevare brødet i køleskabet om sommeren, hvor temperaturen og luftfugtigheden er høj. Så medmindre du spiser brødet i løbet af 1-2 dage, når det at mugne.

2. Avocado

En perfekt modnet avokado smager skønt på et stykke rugbrød eller i en salat, men opbevarer du dine avocadoer i køleskabet, standses modningsprocessen, og avocadoens kød får som følge deraf en sær struktur og mørke pletter. Har du købt en moden og spiseklar avokado, som du først ønsker at spise nogle dage senere, kan du dog godt opbevare den på køl, så den ikke bliver overmoden. Skal avocadoen derimod hurtigere, kan du lægge den i en skål sammen med tomater eller bananer - det vil fremme modningen.

3. Løg

Mange af os opbevarer løg i grøntsagsskuffen nederst i køleskabet, men det har løgene ikke godt af. Kombinationen af fugt og den lave temperatur i køleskabet vil medføre, at saften i løgene gør dem bløde og slatne. Opbevar dem i stedet på et køligt og tørt sted.

4. Tomater

En iskold tomat på æggemaden smager dejligt, men opbevarer du dem i køleskabet, vil tomaterne få en sær tekstur og miste deres søde, solmodne smag. Den kolde luft i køleskabet standser nemlig tomaternes naturlige modningsproces, og det er netop denne proces, der giver dem deres skønne dybe smag. Opbevar i stedet tomaterne i en skål ved stuetemperatur, f.eks. på køkkenbordet.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

5. Olivenolie

Olivenolie skal helst opbevares på et tørt og mørkt sted, da køleskabet vil få olien til at tykne og blive grumset. Det er dog ikke farligt, og stiller du den ud på køkkenbordet, bliver den flydende igen. Dette gælder dog ikke for olier med et højt indhold af flerumættede fedtsyrer, som f.eks. hørfrøolie - de skal helst opbevares i køleskabet.

6. Kartofler

Den optimale temperatur i et køleskab er 3-5 grader, mens den optimale opbevaringstemperatur for kartofler er 6-10 grader. Køleskabet er derfor en smule for koldt til kartoflerne, hvis stivelse hurtigt forvandles til sukker i de kolde omgivelser. Det vil efterlade kartoflerne med en trist og sødlig smag og konsistens. Derudover må kartoflerne ikke få lys, da det giver dem den grønne skræl. Det allerbedste er derfor at opbevare dem på et mørkt og køligt - ikke koldt - sted, f.eks. i en papirpose, i en flamingokasse på et koldt cementgulv eller i garagen.

7. Hvidløg

Medmindre du har en helt lufttæt beholder, er det ikke optimalt at opbevare hvidløg i køleskabet. Opbevar dem i stedet på køkkenbordet i en kurv eller lignende, hvor der er luft omkring.

8. Honning

Opbevarer du honning i køleskabet, kan du risikere, at den krystalliserer. Lad i stedet honningen stå i et mørkt køkkenskab, for her kan det holde sig i evigheder, hvis blot glasset er tætsluttet, og du sørger for ikke at dyppe service, der har været i kontakt med andre fødevarer, i honningglasset.

Kilde: Samvirke, Aarstiderne og Tænk.