8 tips til mindre madspild
De danske husholdninger udgør ca. 30 % af landets samlede madspild hvert år. Samlet set smider vi 800.000 ton mad ud om året. Det kan vi godt gøre bedre! Det er rigtig ærgerligt at smide mad ud, når vi enten har lavet for meget, eller vores indkøb er blevet for gamle. Her får du vores tips til at optimere madens holdbarhed og udnytte dine madrester bedst muligt.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
8 tips til mindre madspild
1. Planlæg dine indkøb
Lav en madplan for en uge ad gangen, hvor du også planlægger retter, der kan holde i flere dage. Tænk altid de varer, du allerede har i hjemmet, med ind i madplanen, så du skal købe mindst muligt ind. Skriv en indkøbsliste hjemmefra, så du undgår impuls- og dobbeltkøb. Undgå at købe store mængder friske råvarer, som har kort holdbarhed. Tænk på, at du skal bruge de madvarer, som kan holde sig kortest tid, i løbet af madplanens første par dage.
2. Opbevaring og overblik
Miljøet i dit køleskab har betydning for, hvor længe dine madvarer kan holde sig. Husk altid at sætte temperaturen i dit køleskab til 5 grader eller lavere. Højere temperaturer skaber gode vækstforhold for bakterier. Husk også at sætte din tilberedte mad på køl indenfor to timer.
Her kan du se, hvordan de forskellige grøntsager opbevares bedst:
- Ved stuetemperatur: Avocado, abrikos, banan, citron, hvidløg, kiwi, melon, løg, pære, fersken, ananas og kartofler.
- I køleskab: Gulerødder, æbler, kirsebær, majs, agurk, champignon, ingefær, bønner og broccoli
Bland aldrig frisk frugt, grøntsager og råt kød i samme skuffe eller beholder, da de påvirker hinandens holdbarhed negativt. Adskil også gerne dine bananer, så de overmodne ikke påvirker de umodne. Det er i øvrigt en god idé at placere dine nyindkøbte varer bagerst i skabet og de ældste varer forrest, så du husker at bruge dem først. Opbevar dine varer i gennemsigtige beholdere, så du nemt kan se, hvad du har.
3. Brug dine rester
Selvom du laver en nøje planlagt madplan, vil der ofte være rester tilbage efter nogle måltider. I stedet for at smide dem ud kan du bruge dem i andre retter, som mellemmåltid eller i madpakken de kommende dage.
Har du fået chili con carne eller tomatsuppe den ene dag, kan du sagtens bruge det i lasagne eller på pizza en anden. Kogt kylling kan også bruges i salater, tarteletter eller pitabrød. Kogt ris, pasta og kartofler kan få nyt liv i en salat med eksempelvis pesto og friskhakkede grøntsager. Alt kan bruges!
5 tips til bæredygtige køkkenvaner
4. Bedst før – ofte god efter
Husk, at der er forskel på 'sidste anvendelsesdato' og ’bedst før’ samt 'mindst holdbar til'. Har en af dine madvarer overskredet ‘mindst holdbar til’- eller ’bedst før’-datoen, så lad være med at smide den ud med det samme. Det er kun en vejledende datomærkning. Du kan sagtens spise den, hvis du har opbevaret den rigtigt, og den ser ud, lugter og smager, som den skal. Hvis maden derimod har overskredet ’sidste anvendelsesdato’, kan du blive alvorligt syg, hvis du spiser den. Smid altid maden ud, hvis der er mug på, eller den lugter forkert. Hvis den lugter fint, kan du smage på den for at være helt sikker.
Du bør undgå at skære dine madvarer ud, før du er klar til at bruge dem. Så snart frugt, grønt og kød er blevet skåret ud, forkortes holdbarheden en del. Bløde og brune pletter på frugt og grønt kan skæres væk, så resten kan bruges.
5. Orden i køleskabet
Begynd med at organisere dine hylder, så frugt, grøntsager og råt kød er adskilt. Vidste du fx, at du ikke bør placere mælk og andre fødevarer med kort holdbarhed i køleskabslågen, for her ændrer temperaturen sig meget? Placér dem hellere på den midterste hylde i køleskabet, hvor der er en mere konstant temperatur.
Opbevar råt kød, fisk og fjerkræ på køleskabets nederste hylde, så du undgår, at evt. kødsaft drypper på fødevarer, der er placeret på hylderne under. Sørg også for at pakke kødprodukter korrekt ind.
For at køleskabet skal kunne fungere optimalt, skal luften kunne cirkulere omkring fødevarerne. Pas derfor på med at overfylde dit køleskab, for så skabes der varme områder, hvor varerne ikke køles tilstrækkeligt ned.
Det er meget vigtigt, at du jævnligt rengør dit køleskab for at forhindre bakterier i at sprede sig til dine nyindkøbte varer. En muggen broccoli kan sagtens forpeste en hel skuffe med lugt og bakterier.
6. Vand dine grøntsager
Ønsker du at forlænge holdbarheden på fx forårsløg, porrer og gulerødder, kan du med fordel opbevare dem i et højt glas med iskoldt vand i køleskabet. Så holder de sig knasende sprøde, og du undgår, at de visner hen i grøntsagsskuffen. Forsøg også at mindske mængden af affald, når du bruger fx salat og kål i en ret, bare ved at skylle grøntsagen i stedet for at skære dig ind til det rene.
7. Frys dine rester ned
Hæld ikke resten af rødvinsflasken ud. Frys den i stedet ned i små portioner i en isterningebakke. Så har du små doseringer, der passer perfekt til opskrifter, hvor man som regel blot skal bruge en lille mængde rødvin. På samme måde kan du blande friske urter med olie og fryse dem ned i isterningebakker. Så har du friske boullionterninger, der er klar til brug når som helst!
Frugt og grøntsager kan holde sig i virkelig lang tid, hvis blot du fryser det ned. Og det bedste af det hele er, at de er mindst lige så sunde og næringsholdige, når de er frosne. Frys dem ned, før de bliver slatne og kedelige. Frugt kan efterfølgende bruges som fyld i grød og bagværk samt i smoothies. Grøntsager kan fryses på samme måde og senere bruges som fyld i supper, gryde- og fadretter. Har du brød tilovers, kan du lave sprøde brødcroutoner.
8. Juice det!
Hvis du tit oplever, at du har mange frugter, grøntsager og andet grønt til overs, som du slet ikke når at få brugt, bør du investere i en juicer. Den kan nemlig også bruges, selv når dine grønne madvarer ser ud til at have sunget på sidste vers. Pres frugter, grøntsager og bær til en nærende og velsmagende juice. Nemt, sundt og bæredygtigt!