Gør dit drivhus klar til sæsonen

Det er nu, du skal i gang med klargøring af dit drivhus. Der er masser af projekter, så start endelig i god tid. Se alle gøremålene her!

Torsdag d. 28. februar 2013 - af Susie Helsing Nielsen (redigeret af Redaktionen). Foto: Anita Lindberg

Drivhuset er en sand oase i haven, og der er ikke noget bedre end at høste friske grøntsager i drivhuset sommeren igennem. Men hvis du skal have det optimale ud af drivhuset, kræver det lidt arbejde inden. Se vores guide til drivhuset her!

Hvis du vil forebygge angreb af især skadedyr og svampesygdomme, skal renligheden have førsteprioritet, når du starter dit drivhus op igen i år. 

Ryd op og gør rent

 1. Start med at tømme drivhuset og smide gamle opbindingssnore og visne planter væk.
 2. Gør hele huset vådt indvendigt bagefter, inden du går i gang med vand og sæbe - det gør afvaskningen nemmere.
 3. Brug evt. en højtryksrenser, hvor du fylder sæbe i, eller gå i gang med børsten.
 4. Luft godt ud i det rene drivhus bagefter, så fugten kan slippe væk ved at lukke døren op på vindstille og solrige dage og vent med automatikken på vinduerne.

Der er forskellige midler til at rengøre et drivhus med, men det billigste og bedste er ganske almindelig brun sæbe. Brun sæbe tager livet af svampe, alger og skadedyr, det er skånsomt for miljøet, og så dufter det dejligt inde i det færdigrengjorte drivhus

Få inspiration til køkkenhaven: 5 hårdføre krydderurter til haven

Giv jorden et vitaminboost

Anden fase i klargøring af drivhuset er at jorden i bedene har godt af at få tilført kompost, hestemøg, champost eller andet organisk materiale hvert år, inden du dyrker den. Når du tilfører jorden groft materiale, sørger mikro- og makrolivet i jorden for at omdanne det til næringsstoffer for planterne, så de får en konstant tilførsel af næring hele sommeren. Desuden undgår du jordtræthed, som ofte kan være et problem i et drivhus.

Jordtræthed opstår, når du dyrker de samme planter år efter år i den samme jord. Ved at tilfør ekstra jorden ekstra næring undgår du det problem.

 1. Vand først jorden grundigt igennem.
 2. Læg herefter kompost i et lag på ca. 10 cm oven på jorden.
 3. Når du skal plante, skraber du det lidt væk der, hvor du vil plante, og livet i jorden sørger for resten.

Kompost fra din egen have skal være komposteret med varme. Det gør du ved at samle kompost på mindst 1 kvm og vande komposten til, så der sker en opvarmningsproces, der slår alle ukrudtsfrø ihjel. Sørg for at komposten er fri for kartoffeltoppe og planterester fra drivhuset, så de ikke transporterer evt. sygdomme tilbage dit drivhus

Lynhurtig forvandling: Gør haven smuk på under en time

Eksperimentér med sorter

Det er endnu for tidligt at så, men den tredje fase i klargøring af drivhuset er, at du skal bestille frø hjem, så du er sikker på at have frøene i hus, når tiden er inde. Prøv at så dine egne planter selv. Både tomater, agurker og melon er meget nemme at så selv. Peber, chili og auberginer er lidt sværere, men det kan sagtens lade sig gøre, hvis du har et lyst og lunt sted at starte dem op på. Prøv evt. nogle nye tomatsorter ud over dem, du plejer at plante. Agurk giver altid et godt udbytte uanset sort, og melon giver som regel én til to frugter per plante.

Plads til et pusterum

Når oprydning og rengøring af dit drivhus er overstået, og indtil du skal plante drivhuset til, så husk at nyde de tidlige forårsstråler. Andre forberedende sysler du kan foretage dig, er f.eks:

 • Grav nogle blomsterløg op ude i haven eller køb nogle potter med forårsløg og plant dem ind i bedene eller i krukker. 
 • Vælg nogle af de blomster, som dufter, f.eks. hyacinter, narcisser eller perlehyacinter. 
 • Køb også nogle primula, og sæt dem i krukker, så de er nemme at plante ud i haven, når de er afblomstret inde i drivhuset.
 • Har du forsytia i haven, kan du klippe nogle grene af, sætte dem i vand og drive dem til blomstring inde i drivhuset.
 • Placer et lille havebord og en behagelig stol midt mellem blomsterne, og brug dit lille fristed, når tiden tillader det.

Bliver du også sulten af at knokle i haven? Så prøv den her til frokost!

I forbindelse med klargøring af dit drivhus finder du måske på en ny og bedre indretning af drivhuset. Måske får du endelig set årets nye frøkataloger igennem og finder spændende planter, der skal afprøves. Måske kan du bare mærke, at det er perfekt, som det er, så du kan slappe helt af og bare nyde det dejlige rum.

God arbejdslyst og godt forår!

Læs også: