Haven i maj
Havetips

Maj i haven

af Nanna Louise Teckemeier, Max Martinussen, Susie Helsing Nielsen & Anita Banner 3.05.2016
Foto: Kira Brandt
I maj er foråret i fuld gang, og det er nu, du bl.a. kan så ærter og bønner, gå på sneglejagt og sætte tomater i drivhuset. Få de bedste havetips i maj her!
Kom, maj, du søde! Maj er i sandhed noget, vi længes efter. I maj afløser sommeren for alvor foråret - alting dufter, fuglene synger og træerne er nu tætte af friske nye blade. Rabarberhøsten er for længst i gang, og udplantningen af de forspirede afgrøder nærmer sig. Desværre er maj også lige så sprudlende fyldt med ukrudt og skadedyr, så denne måned er lige så travl, som den er dejlig. Tilbage: Havekalender: Gøremål i haven - uge for uge.

Maj: Gøremål i haven

Har du brug for inspiration til arbejdslisten i maj?

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

  1. Vær på forkant med støtten: Giv de høje stauder et stativ, eller en pind - så har de støtte fra start.
  2. Klip de visne hoveder af tulipanerne, så bruger de ikke krudt på at danne frø.
  3. Så nogle milde krydderurter. Basilikum i drivhuset, dild og kørvel i køkkenhaven.
  4. Gå på mælkebøttejagt på en våd dag. Få hele roden med!
  5. Planlæg udplantningen: Hvad kan komme ud nu? Skal de sarte forhærdes?

Forhærdning og udplantning

Har du forspiret planter indenfor, skal de vænnes til at komme ud, inden de plantes endeligt ud i haven. Planter du dem direkte ud, er risikoen for, at de får skader af sol og vind, stor, og i værste tilfælde kan planterne gå helt til. Lad planterne stå ude fra morgen til aften et sted, hvor der er læ og ikke kommer direkte sol. Dæk evt. planterne med fiberdug de første par dage for at give dem ekstra beskyttelse. Efter en uges tid er planterne klar til at stå på egne ben. Det bedste udplantningstidspunkt er på en vindstille overskyet dag.

Sæt tomater i drivhuset

Tomater, som du har forspiret indendørs, kan plantes ud i drivhuset, når risikoen for nattefrost er ovre. Det vil for det meste være i sidste halvdel af maj, men afhænger af, hvor i landet du bor - og så af vejret, selvfølgelig. Så tjek vejrudsigten, inden du planter ud, tomater er meget sarte over for frost. Start evt. med at sætte de små planter ud i drivhuset om dagen, så de får masser af lys, og tag dem ind om natten, så længe muligheden for nattefrost truer. Så undgår du også risikoen for, at planterne får et kuldechok, når du planter dem ud, hvilket kan hæmme væksten. Her kan du læse alt om at dyrke tomater.

Så ærter og bønner

Jordtemperaturen skal være mindst 10 og gerne 15 grader, før du kan så de sarte bælgfrugter på friland, uden at risikere, at de rådner. Vent til sidste halvdel af maj, hvis du vil være på den sikre side. Så med 5 centimeters mellemrum i 4-8 centimeter dybe riller, dæk med jord og holde den fugtig, indtil frøene spirer. Høje ærtesorter skal have et stativ at klatre på, det samme gælder stangbønner. Til buskbønner og lavere sorter af ærter kan du stikke nogle kortere pinde eller ris i jorden som støtte. Dyrk ærter og bønner et nyt sted hvert år, det er godt for køkkenhaven, da bælgfrugterne tilfører kvælstof til jorden, som næste års afgrøder kan nyde godt af.

Blancher dit ukrudt

Ukrudtet er kommet godt fra start, og forude ligger en sommer, hvor lugning er en fast del af havearbejdet. Du kan dog gøre meget for at mindske ukrudtet. Sørg for at holde jorden dækket af planter, eller jorddække, og hvis du har ukrudt imellem fliserne, så er en gasbrænder en mulighed. Når du brænder ukrudt, skal det ikke brændes helt af, men blot blancheres, så cellerne inde i bladene springer. På den måde vil planten tro, at den er ved at tørre ud og forsøge at rette op på skaden ved at pumpe vand op i bladene – en slags selvmord, fordi bladene allerede er ødelagt. Det er vigtigt at bladene ikke brændes helt af, da planten så blot vil danne nye blade for at erstatte dem, der pludseligt mangler.

Læs også: 5 afgrøder der altid lykkes

Læg løg og knolde

Den gamle gartner siger grundlovsdag, når du spørger, hvornår han regner med, at der ikke længere er frost. Selvom der er en lille chance for nattefrost i maj, så kan den utålmodige lægge sine Dahlia, gladiolus og andre sommerblomstrende løg og knolde nu. Er de tørret lidt ind under opbevaringen, så læg dem i blød i 15-20 minutter, inden du planter dem, så kan de klare sig den første tid uden at blive vandet. Det er en fordel ikke at vande for meget i starten, da sommerløg let kan rådne, hvis jorden omkring dem er for våd.

Se her, hvordan du planter dahlia!

Gå på sneglejagt

Det er sidste chance, hvis du vil slå effektivt til imod dræbersneglen, eller iberisk skovsnegl, som den rettelig hedder. De snegle, som er på færde nu, er enten nyudklækkede snegle, eller snegle der er overvintret og i maj begynder de at lægge æg. Hvis du er hurtig, kan du altså nå at få ram på en masse snegle, inden de når at formere sig. Gå en runde morgen eller aften, når sneglene er aktive, og slå dem ihjel. Du kan også lave et opsamlingssted til sneglene ved at lægge en avis ud på græsplænen, evt med lidt lokkemiddel under. Sneglene vil krybe i ly her om dagen, hvor du så kan samle dem ind og tage livet af dem. Brug ikke salt, men tag livet af sneglene på en human måde, enten med kogende vand eller ved at klippe dem over med en saks.

Slip af med larver i hindbærrene

Larver i hindbærrene skyldes hindbærbillen, som lægger sine æg i maj, når hindbærrene så småt begynder at blomstre. Når larverne er udvokset sidst på sommeren, falder de ned og gemmer sig. Billen overvintrer på eller nede i jorden, og du kan derfor med stor fordel lade høns fornøje sig i hindbærbedet om vinteren. Sørg også at tiltrække en masse fugle, især mejser og musvitter, som kan være behjælpelige med bekæmpelsen. Planter du de efterårsbærende hindbærsorter, vil du helt slippe for larver i bærrene.

Rabarber høst og gødning

Hvis du har rabarber, har du nok allerede høstet flittigt. I takt med at du trækker rabarberstænglerne af, fjerner du også nogle af plantens muligheder for at danne ny energi til roden. For at rabarberplanten ikke svækkes alt for meget, har den godt af en masse gødning. Det bedste, du kan give den, er en gang hestemøg eller kompost lagt rundt om planten oven på jorden – det vil holde jorden fugtig og give en konstant næringstilførsel hele sommeren.

Vand, vand, vand

Nu gælder det om at vande jorden godt igennem og holde den jævnt fugtig. Undgå at gøre planterne våde, når du vander. Vand hver dag og helst morgen eller aften og dæk jorden med et lag flis eller kompost, der holder godt på fugten. Vær opmærksom på, at forårssol og forårsblæst kan være hårdt for nye planter, da de ikke har udviklet et stabilt rodnet, der sikrer optimalt vandoptag. Rododendroner kan være forårstørstige, hvis det generelt har været et tørt forår, eller der har været meget barfrost. Det er nemt at se, om de trænger til vand, da deres blade begynder at rulle sammen ved tørke. Den mest grundige og effektive vanding giver du ved at lade vandslangen sive ganske stille et par timer. Du kan også fylde en stor spand med vand og lave et lille hul i bunden og lade den stå og tømme sig under busken.

Se også: 12 hyggekroge til din have