Vandris fra æbletræ fjernes

Vandris fra æbletræ fjernes

Hjemme i haven vi et par store, gamle æbletræer, der jævnligt skal beskæres. Nu er tiden kommet til de små vandris, som dukker op som nye skud rundt omkring på træerne. De skal fjernes løbende, så de ikke ødelægger træernes fine form.

Søndag, 4. februar 2018 - 10:44 - Tekst og Foto: Kenn Römer-Bruhn.

Både sidste og forrige år beskar jeg de store, gamle æbletræer. Det var ellers mange år siden, de sidst var blevet beskåret, og de var derfor blevet alt for høje. Nogle af de opadgående store grene måtte væk. Beskæring af store grene skal dog helst foregå over et par sæsoner, så træerne kan komme sig. Det er nu gjort.

Vandris og grene: Sådan beskærer du et æbletræ

Fjern vandris fra æbletræet

Nu er tiden så kommet til at tage alle de små vandris, der er skudt i vejret (mange skriver vanris, men da navnet kommer fra det engelske ’water sprouts’ og det tyske ’wasserschosse’, bør det i bund og grund hedde vandris stavet med d. Det nævnes også i Ordbogen over det danske sprog (ODS), 1952).

Se også: Formering af klematis: Sådan gør du 

Vandris dukker op som nye skud og er ofte lange og tynde. De kan dukke op direkte fra stammer og grene, men ses især hvor en større gren er skåret over og fjernet. Hvis disse vandris ikke fjernes løbende, vil de overtage træets æstetiske form, og så er den styrende beskæring, man forsøger sig med, spildt. Vi beskærer jo netop for at få en smuk form på træet, så vi derigennem får flere og større frugter, der er nemme at plukke.

Så vandrisene måtte skæres væk denne søndag. Beskæresaksen kom i arbejde. Det gjorde stigen også. Op og ned, og arbejdet er hyggeligt på en solrig dag i februar.

Læs også: Planteportræt: Purpursolhat