Isotoma axillaris (Laurentia), Blå isotoma, får lilla, stjerneformede blomster.
Blomster & Planter

Pasning og pleje af Blå isotoma

Tekst og 13.12.2016
foto: Kenn Römer-Bruhn
Isotoma axillaris, Blå isotoma, er en sommerblomst, som er nem at dyrke. Du kan både plante den i krukker og bede, hvor dens lilla blomster vil lyse smukt op. Læs mere om den skønne plante her.
Isotoma axillaris, Blå isotoma, får lilla, stjerneformede blomster, og den er velegnet til et hjørne af terrassen, hvor der er halvt skygge. Planten kommer dog bedst til sin ret, hvis du stiller den i fuld sol, da den så på smukkeste vis kvitterer med et væld af blomster. Læs også: Gilia capitata, Blåhoved

Plantefakta: Isotoma axillaris (Laurentia), Blå isotoma

  • Højde: 25-30 cm
  • Blomsterfarve: Lilla
  • Blomstring: Maj til oktober
  • Placering: Fuld sol
  • Jord: Ingen særlige krav
  • Pasning: Vand gerne lidt ekstra
  • Planteafstand: 30 cm
  • Giftig: Nej, men den kan irritere sart hud
Læs også: Pragtfulde pæoner Isotoma axillaris (Laurentia) er en flerårig plante, du kan få stor glæde af i din have i en længere periode, for den bliver ved med at blomstre, indtil frosten kommer. Og der er ikke kun tale om en enkelt blomst pr. plante, for Isotoma axillaris sætter et hav af blomster, når den først kommer i gang. Du kan med fordel plante den et sted, hvor den skal dække et større område, da planten får tætte runde blade. Den breder sig hurtigt, så i løbet af kort tid vil du opleve, at den trives i bedste velgående. Planten bliver dog aldrig et problem, da du nemt kan stoppe den fra at brede sig mere, da dens rodnet ikke stikker særlig dybt ned i jorden.
Planten egner sig til krukker, men den er også nem at dyrke i blomsterhaven, hvis bare den får lov til at stå i fuld sol. I øvrigt blomstrer den tidligt på året, så du kan tage forskud på forårsfornemmelserne i din have ved at plante den skønne Blå isotoma. Så hvis du har et bed med overvejende sentblomstrende planter, kan du med fordel vælge at plante den der. På den måde er bedet ikke helt bart og kedeligt om foråret og først på sommeren. Du skal dog være opmærksom på ikke at komme i nærkontakt med planten, hvis du har sart hud eller allergi. Planten kan nemlig irritere huden. Men sørger du for at holde dig fysisk fra den og bare nøjes med at kigge på den, er den ikke til at stå for. I øvrigt dufter den skønt og sender en svag parfumeduft ud over terrassen – især om aftenen. Du kan nemt formere Isotoma axillaris ved at dele plantens rødder og plante den et nyt sted i haven, hvor der mangler lidt lilla elegance.