Dyrk i halm - sådan laver du en urtehave i halmballer
Køkkenhave

Dyrk i halm - sådan laver du en urtehave i halmballer

Tekst og 29.11.2018
foto: Kenn Römer-Bruhn.
Et hvilket som helst sted kan bruges til at dyrke urter. Fra altanen til den flisebelagte terrasse til havens mest ukrudtsfyldte hjørne – bare der er lys og sol. Her kan du læse, hvordan du dyrker din urtehave i halm.

Dejlige spiselige urter kan dyrkes forskellige steder, som fx i krukker, kasser og naturligvis i en decideret køkkenhave – eller som her i halmballer. Halmballer kan placeres de mest utænkelige steder, som på et flisebelagt område, en altan, på taget af en garage eller direkte på græsplænen. Min halmhave blev således etableret på et område med skvalderkål. På den måde kunne et ukrudtsfyldt og ubenyttet område, gøres til en lille oase.

Det skal du være opmærksom på, når du dyrker i halm

Halmen kan være af forskellige kornsorter, men halm af byg er at foretrække. Brug helst økologisk halm, da der kan være rester af glyfosat (RoundUp) i konventionelt dyrket halm, hvor det bruges til at modne kornet inden høst.

Halmballer fås i flere størrelser, og gå efter de mindre på omkring 15 kg. Forveksl dem ikke med minibig halmballer – de vejer ca. 300 kg stykket, og er ret svære at håndtere.

Det er en fordel at lægge en ukrudtsdug eller et tykt lag af pap under halmballerne. På den måde vil evt. flerårigt ukrudt have svært ved at kravle op i ballerne. Halmballerne skal vende rigtigt, således at de placeres på den side, hvor stråene peger op og ned. På den måde kan stråenes hulrum fyldes med vand og gødningssubstrat.

Min nye urtehave i halmballer blev sat i fem rækker med fire baller i hver række. Jeg lavede en lille gang mellem rækkerne. Gangen mellem rækkerne kan evt. fyldes med træflis (lagt oven på en ukrudtsdug), og gør det muligt at komme til bedene fra hver side.

For enden af hver række, kan du med fordel sætte en stolpe op, hvorpå du kan trække hegnstråde til et espalier. Stolper af akacietræ er en holdbar træsort, og kan fx holde en tråd for hver 20 cm. Espalieret kan dels fastholde planter som tomater, og dels holde plast eller fiberdug oppe, som på den måde agerer et lille minidrivhus på halmballerne – især i de tidlige forårsmåneder.

Mere inspiration: Sådan planter du løg i haven

Opvanding af halmballer

Et par uger inden tilplantningen går i gang, skal halmballerne gennemvædes og gødes. Det er faktisk det største arbejde med at etablere en halmhave. De skal gødes med omkring 600 g organisk gødning/100 g mineralsk gødning hver anden dag, og vandes hver dag, da gødningen skal godt ned i halmen, for at virke ordentligt. Gødningsmængden skal være ret stor, og det skal spules ned mellem stråene, hvor det vil gå i opløsning. Du skal bruge i alt ca. 550 g mineralsk gødning/3.300 g organisk gødning pr. halmballe, der vandes ned i løbet af 10-12 dages tid.

Med et komposttermometer er det nemt at holde øje med temperaturen i halmballerne. Omsætningen i halmballerne får nemlig temperaturen til at stige voldsomt. 60-70˚ er ikke unormalt, og derfor er det nødvendigt at vente med at plante, til temperaturen er nede på 20-25˚.

Oven på halmballerne lægges nogle sive- eller drypslanger, der fastgøres med hjemmelavede klemmer af hegnstråd. Slangerne er koblet til et sindigt system af pumper og fordelingsrør. Vandet opsamles af regnvand og er fyldt i en 1.000 l tank, der er placeret tæt på halmhaven.

Når halmballerne er vandet op og gødet, og temperaturen i halmballerne er faldet til omkring 25˚, er det endelig tid til at plante forspirede planter ud i halmballerne. Nogle huller graves og fyldes med en god omgang plantejord. Planternes rødder vil hurtigt vokse ud af plantejorden, og kravle ind i den velgødede halm. Jeg sår også lidt forskellige frø på halmballerne, og her er det nødvendigt at lægge et 3-5 cm lag af såmuld oven på halmen.

Urterne i en halmhave vokser hurtigt, da halmen er velgødet og lun, og der ikke er konkurrence fra ukrudt. Du kan dyrke mange forskellige lækre afgrøder, som fx gulerødder, tomater, salat, kartofler, kål mm. i halmen. Særlig delikate bliver rodfrugter, da de er 100 % fri for jord.

Når sæsonen i efteråret er slut, har du et fantastisk humusrigt kompostmateriale, der kan bruges som jorddække eller som tilskud i havens forskellige bede.

Vil du også i gang med at dyrke i halm? Her kan du købe økologiske halmballer!

Fordele ved at dyrke i halmballer

Ved at dyrke i halm, opnås flere fordele:

  • Kan opsættes de fleste steder
  • Ingen ukrudt
  • Ingen jord
  • Færre skadedyr
  • Hurtigere og større høst
  • Nemmere høst
  • Lækker kompost

Se også: Halm som jorddække